Utvecklingen var spretig inom den svenska detaljhandeln under första kvartalet efter påverkan från coronaviruset. Det framgår av HUI Researchs nya BUN-rapport som baseras på de större svenska butikskedjornas kvartalsrapporter.
Spretig utveckling i svensk detaljhandel i Q1
Mest läst i kategorin
Bilden som utmålas är att många företag fick kasta in handduken och ansöka om konkurs eller företagsrekonstruktion under kvartalet. Detta gäller för företag som länge kämpat med lönsamheten och bland annat nämns Teknikmagasinet, Joy och Brothers.
Tuffast för e-handeln och klädbolag
Sammantaget hade 44 procent av bolagen en negativ rörelsemarginal under kvartalet. De som kämpar mest med lönsamheten är e-handelsbolag och modekedjor.
Samtidigt fanns det aktörer som utvecklades i en positiv motsatt riktning.
”Apotekshandeln och dagligvaruhandeln är två branscher som upplevt kraftiga volymökningar på grund av bunkringstendenser och en ökad efterfrågan på läkemedel och andra apoteksvaror”, skriver HUI.
Även bygghandeln har gynnats av att intresset för bostad och trädgård ökat när många förpassats till hemmet. Detta återspeglas i att de snabbast växande bolagen för perioden var Lyko (24,8 procent), Byggmax (22,9 procent) och Bygghemma (22,8 procent).
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Nyheter producerade i samarbete med Finwire
Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.