Vindkraftutvecklaren wpd och vätgasleverantören Lhyfe kommer att bygga en vätgasanläggning intill en tidigare planerad marin vindkraftpark i Storgrundet i Söderhamn. Det skriver bolagen i ett pressmeddelande. Effekten på motsvarande 600 MW gör projektet till en av Europas mest ambitiösa vätgassatsningar.

ANNONS

Vätgasleverantören Lhyfe och vindkraftutvecklaren wpd har ingått ett intentionsavtal om att producera grön vätgas från vindkraftverket i Söderhamn.

”Vi är mycket glada och stolta över att vi har landat i detta partnerskap med Lhyfe som är en av Europas mest lovande producenter- och leverantörer av grön vätgas och som besitter mycket av den nyckelkompetens som behövs för denna typ av långsiktiga satsning”, säger Olle Hedberg, vd på wpd Offshore Sweden.

Söderhamn värd för satsningen på vätgas

Anläggningen för förnybar vätgasproduktion planeras att förläggas på en industritomt i Söderhamns kommun, i nära anslutning till Storgrundet havsvindpark. Den installerade effekten vid Storgrundet havsvindpark planeras till 1 GW, vilket ungefär motsvarar effekten från kärnkraftsreaktorn Forsmark 1.

För ett optimalt nyttjande av vätgasanläggningen planeras kapaciteten på elektrolysörerna till 600 MW, vilket ger en produktion om cirka 240 ton vätgas per dag, enligt pressmeddelandet.

Efterfrågan på grön vätgas förväntas växa eftersom den kan användas på många sätt – bland annat i bränsleceller som kan ersätta bensin- och dieselmotorer i många fordon. Men både vindkraftparken och vätgasanläggningen ska kunna leverera till det svenska elnätet också.

ANNONS
ANNONS

”Sveriges unika förutsättningar med bra vindförhållanden, stor biomassa och ambitiösa klimatmål utgör en bra grogrund för nya arbetstillfällen och stärkt internationell konkurrenskraft”, skriver bolagen i det gemensamma uttalandet.

Läs också:

Analytiker: Satsa på grön vätgas i oljekris [Dagens PS]
Tanka och ladda förnybart nu tillgängligt i hela landet [Dgaens PS]