Det föreslår regeringen i budgetpropositionen.

ANNONS

”Eftersom det framför allt är i små företag som jobben skapas vill vi ge de allra minsta företagen bättre möjligheter att växa. Nu sänker vi tröskeln för fler företag att anställa sin första medarbetare. Höjd skatt på utsläpp möjliggör nu sänkt skatt på arbete”, säger biträdande finansminister Per Bolund (MP) i ett pressmeddelande som refereras av Expressens Dina Pengar.

Regeringen vill minska kostnaderna med sänkta arbetsgivaravgifter för den första medarbetaren som anställs. I budgetpropositionen för 2018 föreslås även skattelättnader på personaloptioner för att små och snannväxande företag både ska locka och kunna behålla kompetens.

”Mindre, nystartade företag kan ha svårt att erbjuda marknadsmässiga löner, men får genom det här förslaget möjlighet att i stället erbjuda sina anställda skattegynnade personaloptioner. Vi vill göra det möjligt för dessa företag att stanna och växa i Sverige”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I klartext innebär det här att anställda i småföretag som får personaloptioner inte behöver förmånsbeskattas. På samma sätt slipper arbetsgivaren betala arbetsgivaravgifter för förmånen.

Det är först när personaloptionen säljs som den anställde får betala skatt på förmånen i form av inkomst av kapital.

ANNONS
ANNONS

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet om förslagen som nu är aktuella inför budgetpropositionen 2018, uppger Dina Pengar.