Många egenföretagare riskerar att bli fattigpensionärer i framtiden.

ANNONS

Det här framkom på ett seminarium på forskningsinstitutet Ratio i höstas, där forskarna Daniel Halvarsson, Martin Korpi och Karl Wennberg presenterade en rapport om företagarnas villkor och att dessa påverkar inkomstojämlikheten i samhället, skriver tidningen Entreprenör.

Deras rapport visar att egenföretagare har lägre inkomster, relativt sett, i förhållande till löntagare och aktiebolagsföreträdare.

Forskarnas granskning sträcker sig under perioden 2005-2013.

”Gruppen egenföretagare bidrog 2013 markant till en ökning av ojämlikheten i den lägre delen av inkomstfördelningen”, konstaterade Daniel Halvarsson på seminariet, enligt Entreprenör.

På en rak fråga från Ratios kommunikationschef Johanna Grönbäck om egenföretagare riskerar att bli fattigpensionärer i framtiden, svarade Unionens förbundsordförande Martin Linder – som också deltog i debatten – så här, enligt artikeln på Entreprenör.se:

ANNONS
ANNONS

”Egenföretagare har i snitt 22 procent lägre inkomster och det är så klart en jätteutmaning, inte minst med tanke på hur pensionssystemet är byggt, att företagare får en bra pension och rätt till socialförsäkringarna”.

Även den tidigare ministern, Anna-Karin Hatt, i dag vd för Almega, medverkade på seminariet och konstaterade att egenföretagarna i Sverige har ”en pensionsutmaning”.