Kreditupplysningsföretaget Syna anser med ”största sannolikhet” är ekobrott ligger bakom flera av de största konkurserna.

ANNONS

Synas konkursstatistik för oktober visar på en inbromsning av antalet konkurser – här är listan på alla företag som konkursade under månaden. Nedgången av konkurser är 7 procent jämfört med oktober i fjol.

”Att konkurserna minskade i oktober är naturligtvis positivt, men att dra allt för långtgående slutsatser av en enskild månad är vanskligt. Men vi kan bara hoppas att det värsta är över. Men man ska komma ihåg att många företag, framför allt små och medelstora, fortsatt har ett ansträngt läge”, säger Harald Stjerna, partner på Syna, i ett pressmeddelande.

När det gäller de omsättningsmässigt största bolagskonkurserna hittills i år menar Syna att det högst troligt ligger ekobrott bakom många av dessa konkurser.

Syna: Momsbedrägerier vanligt

Det rör sig i flera flera fall om momsbedrägerier och där företagen saknar anställda och går från i princip noll i omsättning till över 100 miljoner i omsättning från ett år till ett annat, konstaterar kreditupplysnings- och marknadsinformationsföretaget.

”Inte sällan handlar det om bolag som handlar mellan varandra med elektronik, datorer, mobiltelefoner, spelkonsoler med mera. Enkelt förklarat går bedrägerierna ut på att säljaren inte betalar in moms till staten, samtidigt som köparen gör avdrag för momsen som skulle ha betalats in”, förklarar Harald Stjerna och tillägger, med hänvisning till data från Kronofogden, att kriminella startar aktiebolag för att ägna sig åt välfärdsbrott.

Den som driver aktiebolag slipper personligt ansvar, vilket uppges locka kriminella.

Dessutom är det billigt att starta aktiebolag, det kostar bara 25 000 kronor och under skenet av att allt går korrekt till mjölkar kriminella staten och kommunerna på olika former av bidrag medan importerad arbetskraft från tredje land utnyttjas, enligt Syna.

ANNONS
ANNONS

”Genom att använda företag som brottsverktyg får man tillgång till den legala sfären och kan utnyttja detta till att begå brott, till exempel bedrägerier. Samtidigt kan huvudmännen undgå straff genom att sätta in så kallade målvakter som företrädare för företaget”, säger Harald Stjerna som beskriver utvecklingen som ”djupt oroande”.

Läs även: Konkurser minskar – men osäker höst [Dagens PS]