I en intervju med Di berättar han om sin besvikelse över avslaget på ansökan om korttidsstöd och slår fast att regering och myndigheter har noll koll på hur det är att vara småföretagare.

ANNONS

Både statliga Tillväxtverket och sedan förvaltningsrätten i Stockholm avslog småföretagaren Morgan Sehlstedts ansökan om korttidsstöd.

Orsaken var att han inte tagit ut lön under sin ledighet i januari och levde på sparade pengar från utdelning ur bolaget.

Morgan Sehlstedt, som är klädhandlare och driver en retrobutik tillsammans med sin fru i utkanten av Mjölby, beskriver i Dagens Industri bakslaget från staten som ”en snyting i nyllet”.

Tog strid förgäves

När han först fick nej från statliga tillväxtverket på ansökan om korttidsstöd bestämde han sig – med hjälp av en jurist – för att driva saken vidare. Men även förvaltningsrätten nobbade alltså hans ansökan sedan Tillväxtverket i ännu en byråkratisk pappersvändarrunda nekat retrobutiken korttidsstödet.

I artikeln i Dagens Industri (obs inloggning krävs) tycker han att staten inte fullgör sin förpliktelse att skydda småföretagare från att duka under i en extraordinär kris, som pandemin är, trots att han och hustrun betalat ”många miljoner i skatt”.

ANNONS
ANNONS

Det handlar inte om att sko sig eller försöka lura till sig bidrag från staten, understryker han och förklarar i Di att företaget rasat hela 60 procent i omsättning i coronakrisen.

Kräver ursäkt från Löfven

Morgan Sehlstedt säger att han och frun är ”extremt besvikna” och anser att regeringen och Tillväxtverket fullständigt saknar insikt i hur det är att vara småföretagare.

”Jag skulle vilja att Stefan Löfven bad oss alla om ursäkt för att krisstöden har skötts så dåligt.”

Han hoppas nu att kunder och följare på Facebook blir småföretagets räddning när staten nu sviker. Något omställningsstöd har retrobutiken inte ansökt om. Man har gett upp hoppet om att försöka övertyga Tillväxtverket och lägger nu allt krut i stället på försäljningen för att överleva.

Regelverket stänger småföretagare ute

Kantiga regler gör att småföretag stängs ute från stödet för korttidsarbete, skriver Di och uppger att drygt 70 100 företag fått ja på sina ansökningar om korttidsstöd, samtidigt som nästan 85 000 ansökningar gjorts under det här halvåret.

ANNONS
ANNONS

Omkring 1 miljard kronor i ersättning har stoppats till runt 7 000 företag som blivit nekade stöd, och cirka 1 800 bolag har fått återkrav på det korttidsstöd som de tidigare beviljats, framgår det. Läs mer här om om hur företag fått sina permitteringsstöd återkallade på grund av vad som anses vara otillåtna aktieutdelningar eller koncernbidrag.

Tillväxtverket har tidigare fått svidande kritik för sina stelbenta tolkningar av lagen om aktieutdelning under permitteringsmånaderna. Det finns exempel på företag som dragit tillbaka utdelningsförslag men som ändå nekats stöd. Men mest vanligt är det att företag får avslag på sina ansökningar för att inga arbetsgivaravgifter betalats in i jämförelsemånaden, enligt Tillväxtverket.

Här är ”jämförelsemånaden”, som myndigheten hänvisar till, tre månader före ansökningsmånaden och just detta anses vara en trubbig tolkning av lagen som utestänger småföretagare från att bli hjälpta av staten i ett prekärt läge.