Under april startades 3 procent färre företag i Sverige jämfört med samma period 2019. Det framgår av statistik från Bolagsverket som Visma sammanställt. Samtidigt visar siffror från UC att antalet konkurser fortsatt ökar i snabb takt.

ANNONS

I april registrerades 5 495 nya företag i Sverige och under hela det första kvartalet registrerades 26 720 företag, vilket är en ökning på 8 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Konkurserna ökade med hela 30 procent i april jämfört med motsvarande period föregående år. Värst drabbad är hotell- och restaurangbranschen där konkurserna ökade med 159 procent. Näst störst ökning skedde inom kommunikationsbranschen där konkurserna ökade med 82 procent.

”Många företag kämpar för sin överlevnad i coronakrisen och vi måste göra allt för att rädda viktiga jobbtillfällen. Omställningsstödet som regeringen presenterade i förra veckan är ett välkommet steg i rätt riktning eftersom det riktar sig även till de allra minsta företagen. Frågan är om det redan är för sent för många”, kommenterar Vismas företagarexpert Boo Gunnarson.

ANNONS
ANNONS