Upp till 2 500 kronor – så mycket får julklappen till anställda kosta i år, det är inom ramen för vad som är avdragsgillt.

ANNONS

Julklappen får alltså kosta mer i år, hela 2 500 kronor inklusive moms, när företag ska belöna sina medarbetare för bra prestationer under året.

Däremot är det en skattepliktig förmån för anställda om julklappen byts ut mot pengar.

Nytt för 2021 är en tillfällig skattefrihet upp till 2 000 kronor för gåvor till anställda, en julgåva får samtidigt uppgå till 500 kronor inklusive moms för att vara skattefri. Nytt är att julklappen kan kombineras med den skattefria gåvan och det betyder att du kan ge bort 2 500 kronor i form av en julgåva, eller julklapp till var och en av dina medarbetare – skattefritt, berättar sajten Företagande.se.

”För att julgåvor ska vara skattefria för både den anställde och arbetsgivaren, får julklappen högst kosta 2 500 kronor inklusive moms och ska lämnas till alla anställda i företaget. Företaget får då lyfta hela momsen samt dra av hela kostnaden som en personalkostnad. Det är alltså priset på julklappen som säljs i affären eller på nätet som inte får överstiga 2 500 kronor. Fraktkostnader som tillkommer räknas inte med”, framgår det.

Presentkort är okej

Kom ihåg att det inte går att byta ut julgåvan mot pengar, det anses då vara en skattepliktig förmån för den anställde.

ANNONS
ANNONS

Däremot kan du ge bort ett presentkort, som inte kan bytas ut mot pengar, på 2 500 kronor till dina anställda.

”Aktier, obligationer samt andra värdepapper kan lämnas som en skattefri julgåva om marknadsvärdet är högst 2 500 kronor vid tidpunkten då den anställde får tillträde till aktierna”, skriver Företagande vidare och konstaterar att julklappar över 2 500 kronor, gränsvärdet i år, är skattepliktig från första kronan.

Det betyder att anställda måste förmånsbeskattas för julklappens hela värde och företaget måste betala arbetsgivaravgifter på förmånsvärdet. Kostnaden blir avdragsgill men företaget går miste om att lyfta momsen på inköpet.

När det gäller gränsbeloppet för representationsgåvor och reklamgåvor till kunder är 300 kronor exklusive moms Skatteverkets rekommendation.

För julbord är det avdragsgilla momsunderlaget högst 300 kronor exklusive moms.

Övernattning avdragsgillt

Utgifter för anställdas resa och övernattning vid julbord i en annan ort är avdragsgilla i sin helhet för företaget om resan innebär högst en övernattning. Den anställde behöver inte förmånsbeskattas för det.

ANNONS
ANNONS

Läs mer på Företagande.se hur regelverket ser ut för kringkostnader i samband med julfest.

För julluncher ska anställda, enligt reglerna, förmånsbeskattas.

Har du enskild firma finns inga avdragsmöjligheter alls för julbord och personalfester.

Läs även: Kriminella riktar in sig på rika företagare [Dagens PS]