Leif Östlings skattekommission är redan succé, berättar Bettina Kashefi – som leder kommissionen för skattenytta – för sajten Realtid.

ANNONS

”Gensvaret har varit enormt”, berättar Bettina Kashefi, tidigare kollega med Leif Östling på Svenskt Näringsliv.

Dagens PS berättade här om dagen att Leif Östling vill gå till botten med vad vi får för skattepengarna

Den tidigare Scaniachefen och näringslivsnestorn ställde frågan på sin spets när han för några år sedan blev påkommen att ha gömt undan skatt på Malta: ”Vad f-n får jag för pengarna?”, sade Östling då i affekt till SVT:s Uppdrag granskning.

Bettina Kashefi, tidigare bland annat chefsekonom på Svenskt Näringsliv, där Leif Östling då var ordförande innan han tvingades avgå, betonar att deras kommission för skattenytta inte har som ändamål att sänka skatterna.

”Ingen skattesänkarkommission”

”Vi är ingen skattesänkarkommission. Vi kommer att fokusera på frågan hur vi mest effektivt kan nyttja våra resurser”, deklarerar hon för Realtid.

”Vi har en stor mängd felaktiga utbetalningar från våra trygghetsförsäkringar – sjukpenningförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, tillfällig vård av barn och assistansersättningen. Det kommer vi att granska särskilt”, säger Bettina Kashefi också.

Hon berättar även att kommissionen fick 6 000 följare på Twitter direkt efter Leif Östlings debattinlägg i DN.

ANNONS
ANNONS

Många har hört av sig, däribland från näringslivet, och vill bidra med pengar för att finansiera kommissionens arbete, som Leif Östling förklarat att han inledningsvis tänker finansiera ur egen ficka.

Läs även: Leif Östling går till botten med våra skattepengar [Dagens PS]

Läs mer: Professor till Leif Östling: ”Det borde bekymra dig” [Dagens PS]