Kärcher och Ihopa har ingått ett samarbete kring en delningstjänst som man kallar grannboxen. Tanken är att konsumenter ska kunna dela verktyg av hög kvalitet utan att behöva  äga dem. Nu hoppas företagen kunna sätta upp en grannbox i de flesta kvarter. 

ANNONS

Företagen Ihopa och Kärscher går samman i ett initiativ som ska få fler att dela på sina bra verktyg.Tanken är att personer ska abonnera på en verktygsbox och hämta verktyg i den bara när de behövs hemma. Ihopa ska sedan se till att boxen innehåller det den ska.

Tanken är att Kärcher ska ta hand om att serva och underhålla produkterna. De kommer formellt fortfarande att äga de maskiner som finns i lådan som ingår i delningstjänsten och byta ut dem vid behov.

”Vi på Ihopa känner att den här tjänsten ligger helt rätt i tiden. Vi får många förfrågningar, allt från bostadsutvecklare till privatpersoner som vill ha en grannbox till deras kvarter. Nu jobbar vi hårt på att skala upp detta så snabbt som möjligt”, säger Johannes Dahlberg, medgrundare av Ihopa.

”Folk vill dela men det måste vara ytterst bekvämt och smidigt. När det uppnås så låser det upp en markant effektivare konsumtion där folk kan använda fler och bättre produkter till lägre kostnad och med lägre klimatavtryck”.

Delningstjänst – lägre klimatpåverkan

Mattias Rasmusson, vd på Kärscher Sverige är också nöjd med konceptet som han uppfattar som cirkulärt och hållbart. Genom samarbetet säger han att Kärscher i större utsträckning rör sig bort från en affärsmodell som går ut på att räkna antalet sålda enheter, och i stället tar betalt för nyttjandegrad. Dessutom menar han att bolaget får exponering för sina produkter.

ANNONS
ANNONS

I dag finns det 15 grannboxar utplacerade, de flesta i Stockholm med omnejd. De står i både i villaområden och lägenhetsområden. I år kommer framför allt hushåll som anmäler intresse att få tillgång till en grannbox som delningstjänst. Framtidsplanen är emellertid att jobba närmare med bostadsrättsföreningar och hyresvärdar, så att en box kan ingå i hyra eller avgift i ett område.

Läs också:

Fiasko för Volvo-appen – trots miljardsatsning [Dagens PS]
Svenskarna vill inte låna ut sin bostad [Dagens PS]