Det är en skakad ex-miljardär som intervjuas av Dagens Industri. Han hade tänkt bygga upp en koncern som skulle ”leva i generationer”, som han själv uttrycker det.

ANNONS

Men så blev det inte – en jättelik finanskris satte stopp för alla planer.

År 2008 var Ittur en av Sveriges största privatägda industrikoncerner med 5 miljarder kronor i omsättning och god lönsamhet. Några månader innan kraschen i Lehman Brothers nobbade Johan Hansen ett bud på en kvarts miljard kronor på aktierna i Rörvik Timber.

Något år tidigare tackade han nej till 1,1 miljarder kronor för aktierna i småhustillverkaren Trivselhus – ett beslut som han i dag ångrar bittert. Skulderna i Ittur uppgår i dag till 300 miljoner kronor, enligt DI.

”Banker och andra med fordringar säger att jag har gjort mer än vad som kan förväntas av mig, men själv känner jag bara en stor skam”, säger Hansen till tidningen och tillägger att ”allt bara är mörker”.

Han konstaterar att de närmaste veckorna kommer att bli ”ett fullständigt helvete”. Men Johan Hansen kommer inte att gömma sig. Han har träffat en överenskommelse med bankerna om att de får en procentandel av ett eventuellt skadestånd i processen mot Södra, som om hovrätten ger klartecken kan komma att göras om. I utbyte släpper bankerna sina krav på Johan.

Han är personligen betalningsansvarig för koncernens skatteskulder på 22 miljoner kronore men hoppas kunna undvika en personlig konkurs.

ANNONS
ANNONS

”De borde har mer att vbinna på att avvakta om jag kan komma tillbaka. Det är så jag ser det men man kan ju aldrig lämna några garantier”, säger Hansen till DI.

MER OM JOHAN HANSENS UPPGÅNG OCH FALL

Stenrik greve slänger ut svårt skuldsatt finansman

Förlorade miljarder – och fick sin mentor till fiende

Skånes femte rikaste kämpar mot klockan

Rörvik ansöker om rekonstruktion

ANNONS
ANNONS

Okänd miljardär tvingas skatta för kock och butler

44-åring är ”Sveriges mest okända miljardär”

Han förlorade sina miljarder i finanskrisen

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, teknik och prylar, resor, it och affärer, karriär samt börs. Allt är gratis! Klicka här för mer info!