Dagens PS

Skistar: Våra backar ska vara gröna 2030

Skistar
År 2030 har skidjätten Skistar som mål att samtliga deras anläggningar ska vara fossilfria. (Foto: Skistar)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 15 feb. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

Nej, snön ska inte bort. Men 2030 ska Skistars alla anläggningar vara fria från fossildrift. Hammarbybacken är först ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska skidanläggningsjätten Skistar vill visa att de tar miljöproblemen på allvar och vill gå i bräschen för hur den gröna omställningen kan ske i fjällvärlden.

Modiga beslut

“Skistar vill ta modiga beslut och visa att omställning till fossilfritt är möjligt. Vi har totalt 600 fordon varav 72 pistmaskiner. Målet är att alla fordon ska ha eldrift senast 2030. Men vi siktar på 2027”, säger företagets vd Stefan Sjöstrand till Ny Teknik.

Pilotprojekt blir den centralt placerade Hammarbybacken i Stockholm, som redan bytt hela sin maskinpark till elektriska fordon.

Skistar Fanny Sjödin
Fanny Sjödin är hållbarhetschef på Skistar och hoppas på en snabb omställning till gröna anläggningar. (Foto: Skistar)

“Vi utmanar oss själva att tänka nytt genom att våga genomföra det här pilotprojektet och våra förhoppningar är att det ska leda oss vidare i omställningen mot mer hållbara fjällupplevelser, säger Fanny Sjödin, hållbarhetschef på Skistar till anläggningsvarlden.se.

ANNONS

Senaste nytt

Nya maskiner på plats

Den 100 år gamla anläggningen drivs nu av Skistar sedan ett antal år tillbaka, och har sedan i slutet av januari 2024 fått en ny pistmaskin, två snöskotrar, en fyrhjuling och en ny bil – samtliga 100 procent eldrivna.

ANNONS
Skistar eldriven skoter
Det är den kanadensiska firman Taiga Motors som levererat Skistars nya elektriska snöskoter. (Foto: Skistar)

Även backens hjullastare har bytts ut till en helt eldriven.

Slår försöket i Hammarbybacken ut väl, kommer bolaget fortsätta den gröna växlingen på de övriga svenska anläggningarna, för att försöka ha en helt grön maskinpark klar 2030. Men har inofficiellt målet satt redan 2027.

Inga fullstora maskiner

Ett av bekymren är att det ännu inte finns några elektriska pistmaskiner i fullformat på marknaden. Den som är inköpt till Hammarbybacken är egentligen byggd för längdskidspår.

“Det finns bara några enstaka elektriska pistmaskiner i världen. Och ännu inte några som är lika stora som de konventionella. Den här är inte gjord för backar utan för längdskidspår, men det fungerar bra, säger Per Granås på Skistar.

Skistar elpistmaskin
Den elektriska pistmaskinen är egentligen byggd för att pista längdskidspår, men fungerar bra i Hammarbybacken. (Foto: Skistar)

Den enskilt största energiåtgången i Skistars drift, står dock inte maskinparken för. Det är produktionen av konstsnö till företagets fem anläggningar som drar cirka 30 GWh per år.

ANNONS

Detta motsvarar ungefär en normal årsförbrukning för 1500 eluppvärmda villor – en energimängd som Skistar arbetar aktivt med att försöka minska.

Läs mer:

Om företagets gröna omställning

Klimatomställningen hotar även tågen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS