I Malmö är arbetslösheten 13 procent och i Skellefteå startades förra året ett arbetsmarknadsprojekt för arbetslösa eftersom regionen behöver expandera.

ANNONS

Nya Norrbotniabanan, ny dragning av E4:n och storsatsning i Northvolts batterifabrik skulle göra att Skellefteå behövde mycket ny arbetskraft, det rapporterar Dagens Nyheter.

38 av 412 fick jobb

Det behövs 10 000 nya invånare i Norrbotten och Västerbotten till 2035 för att de stora industrietableringarna i norr ska bli verklighet, men inflyttningen går långsamt.

Därför startades arbetsmarknadsprojekten, Relocate och React EU Relocate, till en kostnad av 30 miljoner kronor, plus ett EU-bidrag på 40 miljoner.

Projekten börjar nu närma sig slutet och av de 412 personer som deltagit har bara 38 fått jobb, 7 har påbörjat en vuxenutbildning men de 2 som gått klart den har inte fått jobb.

Rekordlåg arbetslöshet i norr

En representant från Skellefteå kom i början av oktober förra året till Malmö och talade med 17 kvinnor i Internationella Kvinnoföreningens utbildningssal.

”Vi har jobben men inte folket. Därför kommer vi till er för att peppa er att flytta upp”, sade mannen då till kvinnorna, skriver DN.

Nu, ett halvår senare är dock kvinnorna fortfarande kvar i Malmö, där arbetslösheten är 13 procent. I norra Sverige är arbetslösheten rekordlåg och i Skellefteå är den precis under 4 procent.

”Ingen har fått jobb, ingen har flyttat dit. Vi fick till fyra akutintervjuer som vi initierade själva när vi var på plats i våras. Det är allt”, säger Tatjana Ristovski på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, till DN.

Bilden av Skellefteå stämmer inte

Dagens PS har tidigare rapporterat om att den bild av tillväxten i Skellefteå som ofta rapporteras inte stämmer.

ANNONS
ANNONS

Enligt Fredrik Andersson, vd och koncernchef på Contractor, påverkas både Skellefteå och Sundsvall av den allmänna nedgången och hans bolag har tvingats varsla personal.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Skellefteå rider på Greentech-boomen [Dagens PS]