En ny tolkning från Skatteverket kan ge en skattechock för svensk hästsport, menar skattejuristen Ulf Bokelund Svensson, vd och skatteexpert på Björn Lundén AB. 

ANNONS

En EU-dom gjorde i förra året att skattesystemet för svensk trav- och galoppsport förändrades. Den så kallade Baštová-domen slog fast att prispengar, som är beroende av hästens placering, inte är momspliktiga. Det är numer enbart den garanterade delen av prispengarna på 500 kronor som ses som momspliktig omsättning.

Får inte lyfta ingående moms

Men Skatteverkets nya tolkning kan leda till en skattechock för vissa utövare, enligt ett pressmeddelande från den hästsportintresserade skattejuristen Ulf Bokelund Svensson, vd och skatteexpert på Björn Lundén AB.

Har en hästägare enbart tävlingsverksamhet menar Skatteverket att det numera inte ska räknas som en tillräcklig ekonomisk verksamhet, och då ska hästägaren inte heller få räkna in fördelarna – vilket innebär att de inte får lyfta ingående moms på utgifterna för verksamheten.

”Om en hästägares verksamhet endast består i att ställa upp i tävlingar mot en startpeng anser Skatteverket att det inte är fråga om en ekonomisk verksamhet”, skriver Ulf Bokelund Svensson. Han menar att Skatteverket varken har förvarnat om detta, eller har rättspraxis på sin sida.

Ska ta strid mot Skatteverket

Den som har annan hästverksamhet, till exempel uppfödning eller försäljning av hästar eller om man utför reklamtjänster med anknytning till tävlandet, klarar sig enligt skattejuristen. Men för de som endast tävlar med sin häst är det en hård ekonomisk smäll, menar han. Han lovar också att hästsporten ska ta strid mot Skatteverket.

ANNONS
ANNONS

”Innebär detta hästsportens död? Nja, åtminstone inte ännu. Hästägarna uppmanas av hästsportorganisationerna att ta rättslig strid om de hamnar i ett granskningsärende hos Skatteverket. Och helt säkert kommer hästsportintresserade skattejurister, mer än gärna, ta upp den kastade handsken och driva processer tills vi får frågan rättsligt klarlagd”, skriver Ulf Bokelund Svensson.

Läs mer: Företagare djupt besvikna över sämre krisstöd