SEB värvar chefen inom Finanspolisen, Nicklas Lundh, som ska hjälpa till att bygga upp en ny underrättelseavdelning inom SEB. Genom värvningen vill storbanken vill bli ledande inom penningtvätt.

ANNONS

Nicklas Lundh säger till Di att han värvningsprocessen har gått snabbt. Som chef för Finanspolisen har han skaffat sig värdefulla kunskaper som kan hjälpa honom i sitt nya arbete med att bygga upp en ny underrättelseavdelning inom SEB.

”Lite ödmjukt handlar det ju om att man får kunskaper som är åtråvärda när man sitter på den här positionen.”

SEB vill leda arbetet mot penningtvätt

Han har kunnat se hur de olika bankerna arbetar genom den stora mängd transaktioner som kommer från bankernas säkerhetsavdelningar, som rör misstänkta transaktioner. Genom att värva Nicklas Lundh vill SEB ta täten i arbetet mot penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

”Det kommer också att göra det möjligt för oss att ytterligare fördjupa vårt samarbete med andra organisationer som polisen”, säger Mats Torstendahl, ställföreträdande koncernchef inom SEB.

Kan komma kritik

Samtidigt vill Lundh klargöra att han kommer begränsa sin tillgång till polisens system eftersom han är väl ”medveten om att det kan finnas kritiska frågeställningar”.

ANNONS
ANNONS

”Jag vill betona att jag är knuten av polisens sekretess även efter det att jag lämnat myndigheten”, säger Lundh som lämnar Finanspolisen i oktober.

Läs även: Svenska fastigheter används för penningtvätt [Dagens PS]