Under årets andra kvartal ökade BNP i Sverige kraftigt och en chefsekonom slår fast att det är ”en bred återhämtning” i svensk ekonomi.

ANNONS

I en ny BNP-mätning, som refereras av nyhetsbyrån TT på DN.se, framgår det att svensk ekonomi går starkt.

BNP i Sverige steg med 0,9 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal, visar siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB.

BNP-ökningen är i linje med förväntan, enligt Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.

Siffrorna pekar på stor efterfrågan

”Sverige drar sig själv. Tittar man på export- och importsiffrorna ökade importen mer än exporten och det betyder att det finns en stor efterfrågan inom landet. Det ser vi både i privat och offentlig konsumtion”.

”Det är en bred återhämtning och det är fortsatt tillverkning (industrin) som drar det här tåget trots allt”, säger Stråberg till TT och pekar på att även SCB ser tillverkningsindustrin som draglok bakom BNP-ökningen.

Som Dagens PS berättat på fredagen är KI:s barometerindikator på en ”historiskt hög nivå”, även om den tappar något i augusti.

Detaljhandeln gick ned med 1,2 procent i juli, jämfört med juni, men detaljhandel har gått extremt starkt länge och att den dippar en enskild månad är ”inget att oroa sig för”, enligt Alexandra Stråberg.

SHB: BNP snart lika stark som före pandemin

I en konjunkturrapport från Handelsbanken, som Dagens PS berättade om i veckan, räknar banken med att Sveriges BNP redan i början av nästa år är tillbaka på samma nivå som före pandemiutbrottet.

ANNONS
ANNONS

I kombination med ett uppdämt konsumtionsbehov av vissa tjänster och varor såsom nöjen, resor och kläder talar det för en stark konsumtionsökning det kommande året. Finanspolitiken skiftar nu från ’livsuppehållande’ åtgärder till återstartspolitik, skriver Handelsbanken.

”Vi räknar med en expansiv valbudget för nästa år, med bland annat mer pengar till välfärden, hushållen och offentliga investeringar”, förklarade Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i konjunkturrapporten.

Handelsbanken spår att Riksbanken håller kvar reporäntan på noll procent under hela prognosperioden.