Dagens PS

Säsongens nyhet: Campa med eget vindkraftverk

Portabelt vindkraftverk Shine
Shine Turbine är ett portabelt vindkraftverk för dig som gillar friluftsliv. (Foto: Shine)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 08 juni 2022Publicerad: 08 juni 2022

Om du campar utan elektricitet eller hamnar i ett långdraget elavbrott är det aldrig fel att producera lite el själv. Nu kan du köpa ett vindkraftverk för husbehov, som är ungefär lika stort som en vattenflaska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som många medvetna konsumenter säkert redan vet finns det redan nu bärbara solcellsladdare att ta med till mobilen. Men vad händer om solen inte är framme, eller om det har hunnit bli mörkt. Nu kan alla campare andas ut – det går fortfarande att fixa egen elektricitet på plats.

Det kanadensiska start up-bolaget Aurea Technologies har utvecklat det bärbara vindkraftverket Shine Turbine i samma storlek och form som en vattenflaska. Det kan fällas ut och utnyttja vinden på platsen där du är. På en timme kan det producera elektricitet nog för att exempelvis ladda tre mobiltelefoner, skriver sajten DeZeen. Produkten har finansierats genom så kallad crowdfunding på Kickstarter.

Med en vikt på 1,4 kilo är den lätt att bära. Bolaget framhäver också att ett kraftverk som producerar 29,5 watt per kilo är mycket effektivt. Den fungerar i nollgradigt väder upp till 40 graders värme.

Vindkraftverk för camping – eller i nöd

Det blir kraftverket som “producerar störst mängd energi till minsta vikt”. Det har också ett inbyggt batteri där det förvarar den producerade elektricitet som inte används. Alltså kan man sätta upp snurran och ladda ett batteri för senare användning om man vill.

Bolaget marknadsför produkten som användbar vid campingutflykter med husvagn eller tält, alla sorters boende utanför elnätet och i nödsituationer.

”Vi är en grupp friluftsentusiaster med en bakgrund i naturvetenskap och teknik, som har velat skapa en vindkraftsprodukt som ger användare friheten att producera sin egen rena energi dag eller natt, i regnväder, moln eller solsken”, säger Cat Adalay, en av innovatörerna bakom tekniken.

Läs också:

ANNONS

Stark marknad för vindkraft – men olönsamma bolag
Start up lagrar el från vindkraft under havsbottnen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS