Saabs vd trött på att förlora stridsflygaffärer

Uppdaterad: 01 sep. 2022Publicerad: 01 sep. 2022
Saabs vd
Saabchefen Micael Johansson tycker det är "frustrerande" att förlora affärerna om stridsflyg till USA och vädjar nu om hjälp från regeringen. (Foto: TT)

Saabs vd Micael Johansson tycker det är “frustrerande” att förlora affärerna om stridsflyg till USA och vädjar nu om hjälp från regeringen.

ANNONS
ANNONS

När stora affärer kring stridsflyg avhandlas står som regel USA som vinnare.

Svenska försvarskoncernen Saab blir ofta snuvad av amerikanska konkurrenter och i SvD understryker Saabs vd hur viktigt det är med politiskt stöd för att vinna den här typen av upphandlingar.

“För att kunna ta en stridsflygorder krävs det uppbackning av staten. Men svenska staten la ned sin stödorganisation för flera år sedan”, säger Micael Johansson till tidningen.

“Vi skulle vilja ha mer stöd av den svenska regeringen”, vädjar Saabtoppen.

Världen har blivit mer instabil och särskilt i Europa har den geopolitiska oron ökat efter Rysslands invasion av grannlandet Ukraina.

Sverige har ansökt om medlemskap i Nato och Saabs vd anser att det är rimligt att bolaget får ökade möjligheter att åtminstone sälja fler Gripenplan till Natoländer.

Saab har, skriver Svenska Dagbladet, förlorat flera stridsflygaffärer och även om det har börjat röra på sig något i rätt riktning tar affärsprocesserna lång tid.

Tidningen uppger att marinchefen Ewa Skoog Haslum framfört samma kritik och efterlyst snabbare agerande från berörda myndigheter och politiker, men även från militären och försvarsindustrin.

Hårdast blev smällen för Saab när Finland valde amerikanska Lockheed Martin i stället för Gripen E (se länk under artikel).

En rad andra länder har gjort eller är på väg att göra samma sak – välja bort Gripen.

Men hoppet är inte helt uttömt, enligt Saabchefen.

“Jag tror fortfarande att vi kan ta en substantiell del av marknaden. Det handlar om hundratals plan”, säger han till SvD.

Läs mer: Finland väljer F-35 – Saab förlorade 100 miljarder

Läs även: Ukrainas försvarsminister: Vi överväger JAS-39 Gripen

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.