Så vill svenskarna förändra Las-reglerna

Uppdaterad: 14 sep. 2020Publicerad: 14 sep. 2020
Las
En majoritet av de tillfrågade anser att samarbetssvårigheter är en skälig grund till uppsägning. (Foto: Pexels)

Kompetens borde väga tyngre än hur länge någon varit anställd när företag är tvungna att göra nedskärningar. Det anser majoriteten av de svarande i en undersökning sajten Arbetsmarknadsnytt låtit genomföra. Att utbetalningar från a-kassan minskar med tiden har också ett stöd bland de svarande. 

ANNONS
ANNONS

Studien är gjord av Demoskop på uppdrag av Arbetsmarknadsnytt. 1 131 personer tillfrågades.

En av åtta svarar att lång anställningstid är det viktigaste när företag avgör vilka som ska få behålla anställningen på arbetsplatsen. Bland LO-medlemmar anser två av tio att anställningstid är det viktigaste, att jämföra med fyra av tio som anser att kompetens väger tyngre.

Majoritet vill ha kvar allmän visstid

Anställningsformen allmän visstid har bland annat fått kritik från Socialdemokraterna och olika fackförbund. En majoritet av svenskarna anser att ett avskaffande av formen skulle göra många visstidsanställda utan jobb. Även bland LO-medlemmar vill man ha kvar anställningsformen, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Nästan samtliga i undersökningen anser att det är rimligt att en anställd kan bli uppsagd på grund av misskötsamhet, och en majoritet tycker att även samarbetssvårigheter ska vara en möjlig grund för uppsägning.

En knapp majoritet, sex av tio, tycker att det utbetalda beloppet från a-kassan ska minska med tiden, för att skapa extra initiativ till att söka nya jobb.

Läs mer: Sjöstedts brandtal mot LAS-förändring: ”Helt extremt”

ANNONS
ANNONS