Klart med lansering och nu startar charmoffensiven av svenska varumärken, enligt analys.

ANNONS

Efter åratal av tvekan har alltså den amerikanska e-handelsjätten gjort slag i saken att träda in på svensk mark.

Det innebär ”en ny köpupplevelse för svenska kunder, samt möjligheter för mindre, lokala företag att nå fler kunder – både i Sverige och över hela världen”, heter det i pressmeddelandet som gick ut redan under tisdagen.

Amazon är knappast okänt för någon i dag. Bjässen är världens största inom e-handel och bossen Jeff Bezos, 56, har intagit tronen som världens rikaste person på tidskriften Forbes rikemanslista. Hans förmögenhet uppskattas till hisnande 113 miljarder dollar, kan Dagens PS berätta med hänvisning till just Forbes.

20 år sedan Bezos var i Sverige

Det har gått 20 år sedan Bezos besökte Sverige berättar Di Digital, och nu gör alltså även hans livsverk det på nätet.

Enligt tidningens reporter gäller det nu för e-handelsjätten att ”övertyga svenska varumärken att sälja sina varor på sajten”.

ANNONS
ANNONS

I USA har Amazon redan närmare 40 procent av e-handelsmarknaden, globalt har bolaget lockat 1,7 miljoner små och medelstora företag att saluföra sina produkter via Amazon; mer än hälften av e-handelsgigantens omsättning uppges komma från tredjepartsleverantör.

Så vad stundar i Sverige?

Svaret torde bli en dundersuccé för såväl Amazon som för de svenska företag som hakar på tåget, åtminstone om man får tro det som står i pressmeddelandet där Amazon lyfts till skyarna av Pierre Magnusson, head of e-commerce på N!ck´s, som tillverkar och säljer nyttiga snacks:

”Möjligheterna på Amazon är enorma. Amazon har vuxit till att bli vår viktigaste kanal för export och inom de första månaderna av vårt samarbete med Amazon nådde vi ett positivt kassaflöde”.

Tipset är – sälj via Amazon!

Pierre Magnusson tillägger att N!ck´ser en fotsatt ”50-procentig årlig tillväxt enbart från Amazons butiker inom EU”.

ANNONS
ANNONS

Hans råd till svenska företag i pressutskicket är inte oväntat: Sälj era grejer via Amazon!

I analysen av Di Digitals reporter Jonas Leijonhufvud kan Amazons lansering i Sverige sammanfattas i tre punkter, det vill säga när det gäller vad som stundar.

Till att börja räknar Jonas Leijonhufvud med prispress från jätten på populära varor, exempelvis inom hemelektronik och sportkläder, där till utgår han från att leveranserna blir snabba och slutligen spår han att Amazon nu ”kommer att göra allt för att övertyga svenska premium-varumärken att sälja sina varor på sajten”, vilket han inte tror blir helt enkelt i Sverige där konsumenterna är ”kräsna”, menar han.