Dagens PS

Så maxar du pensionen som egenföretagare

Beroende på bolagsform är det lönen eller överskottet som är pensionsgrundande för den allmänna pensionen
Beroende på bolagsform är det lönen eller överskottet som är pensionsgrundande för den allmänna pensionen (Foto: Anders Glans/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

Det finns ingen som inte gynnas av att tänka på pensionssparandet. Men för egenföretagaren är det ännu lite viktigare. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

4,5-6 procent. Ungefär så mycket inkomsten brukar man säga att du som företagare ska spara varje månad för att komma upp i samma nivå som en anställd får inbetalt till sin tjänstepension. 

Men hur optimerar man egentligen pensionssparandet som egenföretagare? 

Ta ut ordentlig lön 

“I aktiebolaget är det lönen som är pensionsgrundande för allmän pension, medan för den med enskild firma är det överskottet som visas på sista raden i deklarationen”, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh.

Du som har ett aktiebolag bör alltså se till att ta ut en ordentlig lön. Helst minst upp till brytpunkten för statlig skatt som ligger på drygt  51 000 kr/mån för 2024. 

Om du har en enskild firma behöver du istället ta ut överskott och betala in avgifter och skatter för att kunna uppnå samma allmänna pension som en anställd får. 

ANNONS

Senaste nytt

Privat pensionsförsäkring?

Medan 9 av 10 av alla löntagare får tjänstepension, måste egenföretagaren lösa sparandet helt på egen hand.

ANNONS

Hur det privata pensionssparandet ska gå till skiljer sig dock åt beroende på vilken typ av bolag du har och hur mycket du tjänar. 

Enligt Aftonbladets ekonomijournalist Fredrik Rundkvist bör du med aktiebolag spara i en pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS) eftersom du får göra avdrag med upp till 35 procent av lönen, dock max 10 prisbasbelopp (573 000 kr/år 2024).

Samma sak gäller för dig med en enskild firma. Om du däremot har en låg eller genomsnittlig inkomst kan det leda till att den pensionsgrundande inkomsten (PGI) sänks, vilket också leder till en sänkt allmän pension. 

Skattade pengar – en smart strategi

För att undvika att sänka din PGI kan du välja att spara med skattade pengar i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto (ISK). 

Detta alternativ är särskilt fördelaktigt om dina inkomster är låga eller genomsnittliga. 

Har du däremot ett överskott som är så högt att PGI inte påverkas, kan du istället välja att spara i IPS eller privat pensionsförsäkring. 

Samla pensionen

ANNONS

Har du varit anställd förut? Kanske har du haft flera olika arbetsgivare? Då kan det vara smart att försöka samla dina tjänstepensioner hos ett och samma bolag. Utöver att detta ger dig en bättre överblick kan det också ofta sänka dina avgifter. 

Läs också:

Så får du pensionen att räcka längre. Dagens PS

“Pensionssystemet lider av pyspunka”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS