Dagens PS

Så får småbarnsföräldrar bättre pension

pension
I artikeln får du tips på hur du som småbarnsförälder får bättre pension. Missa inte det! (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 dec. 2023Publicerad: 17 dec. 2023

Den förälder som tjänar minst och tar ut föräldrapenning får extra inbetalningar till sin allmänna pension under barnets första fyra år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gäller avsett hur fördelningen av föräldraledigheten ser ut och omfattar både dig som biologisk förälder och adoptivförälder.

Det skriver Monica Zettervall, pensionsexpert i en blogg på Pensionsmyndigheten, och förklarar att de extra inbetalningarna till småbarnsföräldrars allmänna pension kallas pensionsrätt.

Det är en kompensation till din pension för den lägre inkomst du kan få i jämförelse med den lön du hade innan barnet föddes.

Din a pengar till pension räknas ut automatiskt

Du behöver inte ens ansöka om det, det beräknas automatiskt.

Dock kan bara en föräldrar få pensionsrätt, kolla här vilka villkoren är och hur beräkningsmetoderna fungerar.

Obs, har du en årsinkomst på mer än 599 250 kronor blir du däremot utan extra inbetalningar till din pension under föräldraledigheten.

Och när du går i pension “får du mellan 200 och 300 kronor extra per barn i allmän pension per månad livet ut, jämfört med om barnårsrätter inte hade funnits”.

ANNONS

Som mest kan du få fyra barnårsrätter per barn, men då krävs det att det är fyra år mellan barnens födelse.

“Om barnens födelse överlappar varandra blir storleken på de extra pengarna till pensionen lägre än om de inte överlappar”, förklarar Monica Zettervall i pensionsbloggen.

ANNONS

Senaste nytt

Kolla om du kan få tjänstepension under föräldraledigheten

Du som är anställd kan även få tjänstepension under föräldraledigheten. Kolla hur det ligger till med det hos din arbetsgivare.

Arbetsgivare kan också betala ut extra ersättning för att täcka upp glappet mellan din vanliga lön och föräldrapenningen.

För att ta del av den här ersättningen, som kallas föräldrapenningstillägg eller föräldralön, krävs antingen kollektivavtal eller ett individuellt avtal med din arbetsgivare.

Staten kan kompensera dig som är småbarnsförälder

“I vissa fall kan du få pensionsrätt även när du inte arbetar. Du som har småbarn, studerar, gör plikttjänst eller har sjuk- eller aktivitetsersättning får kompensation från staten för inkomstbortfallet. Då betalar staten in pensionsavgifter som motsvarar en fiktivt beräknad inkomst för din räkning som kallas pensionsgrundande belopp”, framgår det vidare.

ANNONS

Tänk också på att du som tjänar mest för över dina framtida pensionsrätter till din partner, som tjänar mindre.

Att spara på egen hand är ytterligare ett sätt kompensera för dig som är hemma under småbarnsåren. Viktigt då är att sparandet till pension står i ditt namn så att pengarna inte kan delas vid en skilsmässa eller separation.

Läs även: Gott nytt år stundar för alla med tjänstepension Dagens PS

Läs mer: Så höjs tjänstepensionerna 2024 Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS