Ryanair meddelar på onsdagen att företaget lägger ner sin bas på Skavsta flygplats. Anledningen är leveransproblem från Boeing av planet Max 737. SAS aktie stiger. 

ANNONS

Förutom att avveckla sin bas på Skavsta flygplats kommer Ryanair också att lägga ner på Nürnbergs flygplats, skriver Dagens Industri.

I ett internt meddelande skriver Skavsta Flygplats vd Peter Steinmetz att basen kommer att vara stängd i mars 2020, men att Ryanairflyg med baser på andra platser kommer att trafikera flygplatsen. Meddelandet bekräftar även att antalet flygningar kommer att minska kraftigt, skriver SVT.

Bolaget behöver frisätta flygplan av modellen Max 737 till sin verksamhet. Det var beräknat att företaget skulle ta emot tjugo plan av modellen, men nu har den siffran skrivits ned till tio. Fyra av dessa plan skulle ha använts på Skavsta.

”Vi fortsätter att arbeta med Boeing, vår personal, fackföreningar och berörda flygplatser för att minimera kapacitetsnedskärningarna och personalneddragningar”, skriver Ryanair i ett pressmeddelande, enligt SVT.

I nuläget innebär det att det enbart är ungerska flygbolaget Wizz Air som kommer att bedriva kommersiell luftfart på Skavsta flygplats. SAS aktie hade efter beskedet stigit med nästan 2 procent vid 14-tiden.

ANNONS
ANNONS

Boeingplanen av modellen 737 Max har varit föremål för mycket granskning och debatt, efter två uppmärksammade olyckor 2018 och 2019. Ett myndighetsgodkännande av planen väntas dock vara närastående, vilket innebär att planet får flyga igen.