Dagens PS

Ruskvädret sänkte elpriset

elpriser
Stigande elpriser kan ställa till det för villapriserna framöver. (Foto: TT )
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021

Det rörliga elpriset har sjunkit något sedan toppnoteringarna under oktober. Orsakerna är mer blåst och mer regn i områden med vattenkraft, vilket fyllt på vattenmagasinen. Även kärnkraften har full produktion.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lite ruskväder sätter fart på elproduktionen. Åtminstone för svenska Vattenfall, som nu ser vattenmagasinan fyllas på samtidigt som vindkraften levererar.

Samtidigt sänks även de europeiska elpriserna tillfälligt i och med att gaspriserna efter en rekordnotering sjönk i oktober. Eftersom svenska elpriser samvarierar med de europeiska är många ändå fortsatt oroliga för att en kall vinter i Europa kan driva upp elpriset igen.

“Situationen på elmarknaden har varit minst sagt dramatisk den senaste tiden, med höga priser och historiskt hög volatilitet. Nu har priset sjunkit något även om det rörliga elpriset är fortsatt högt jämfört med priset sett över en längre period”, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning, i ett pressmeddelande.

Oktobers spotpris i södra Mellansverige blev nästan dubbelt så högt som medelpriset för samma månad mellan år 2000 till 2020, konstaterar Stenbeck i pressmeddelandet.

“På frågan om hur elpriset blir i vinter så är det väldigt svårt att sia om detta eftersom väderprognoserna är fortsatt osäkra. Vad vi vet är att om det blir en längre period med torrt, kyligt och vindfattigt väder så kan elpriserna ta ny fart uppåt. Även om de fasta elprisavtalen också stigit, så bör man ändå se över sitt avtal, framförallt om man bor i ett hus där både uppvärmning och elanvändning brukar vara högre”, säger Jonas Stenbeck i pressmeddelandet.

Spotpriset i oktober

Elområde 1, Norra Sverige: 25,83 öre/kWh 2021, 21,43 år 2020
Elområde 2, Norra Mellansverige: 25,83 öre/kWh 2021, 21,43 öre/kWh år 2020
Elområde 3, Södra Mellansverige, 64,75 öre/kWh 2021, 23,02 öre/kWh år 2020
Elområde 4, Södra Sverige, 86,88 öre/kWh 2021, 27,34 öre/kWh år 2020

Läs också:

ANNONS

Elpriser: Kommunala producenter tjänar stort på höga priser
Inga fasta elavtal för bolag i södra Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS