För fjärde månaden i följd kommer tjänste-PMI in högre än det historiska snittet, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

ANNONS

I januari steg inköpschefsindex för svensk tjänstesektor till 59,3 från reviderade 56,9 föregående månad (56,6), framgår det i artikeln som publiceras på Di.se.

Enligt Infronts konsensusprognos hade analytikerna räknat med ett index på 56,3 i december och Direkt konstaterar att de nu aktuella indexsiffrorna överträffar det historiska snittet (55,4) för fjärde månaden i rad.

Konjunkturen i tjänstesektorn robust

”Utfallet visar på en robust tjänstekonjunktur sannolikt stöttad av tjänsteföretag med nära koppling till industrin men också ökade förväntningar om att coronavaccinet ska lyfta tjänstekonjunkturen”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar som återges i artikeln.

Swedbank och Silf, som är en organisationen för inköp och logistik, står bakom presentationen av indexet, som baseras på ekonomiska bedömningar av drygt 200 inköpschefer.

Samtliga delindex steg i januari, det gäller såväl affärsvolymer som sysselsättning, orderingång och leveranstider.

Kombinerat inköpschefsindex (tjänster och industrin) steg till 60,2 från reviderade 59,1 föregående månad (58,9), uppger Nyhetsbyrån Direkt.

Finwire rapporterar att EMU:s inköpschefsindex för tjänstesektorn reviderades upp till 45,4 i januari, från preliminära uppgiften som var 45,0. Marknaden räknade enligt Bloomberg med en siffra på 45,0.

ANNONS
ANNONS

Det sammanvägda inköpschefsindexet, composite, reviderades upp till 47,8, från preliminära 47,5. Marknaden räknade med ett värde på 47,5.

Läs även: Det är ljusglimten i svensk ekonomi [DagensPS.se] »