Rekordmånga företagare utsätts för it-brott

Uppdaterad: 31 okt. 2022Publicerad: 31 okt. 2022
bedragare
Allt fler företagare utsätts för it-bedrägerier. (Foto: TT)

I en ny undersökning uppger rekordmånga företagare att de utsätts för it-relaterade brottsförsök. Samtidigt är det få som kan räkna med någon ersättning. 

ANNONS
ANNONS

Företagare är perfekta måltavlor för it-brott. Det rör sig om hackare som försöker ta sig in i nätverk, skickar ut virus eller genom bedrägerier försöker lura företagen. Hela tre fjärdedelar av 1 200 företagare uppger i en undersökning som Företagarnas medlemspanel har gett ut att de under det senaste året på något sätt blivit utsatta för it-relaterat brott, skriver Di.

Regeringen får tummen ner

Samtidigt ger hela sju av tio företagare tummen ner för vad regeringen gör på området.

”Vi är ganska besvikna. Det saknas fokus på både it- och vardagsbrott”, säger Pontus Lindström, Företagarnas expert på brott- och trygghetsfrågor.

ANNONS
ANNONS

Får ingen ersättning

Det är svårt att som företagare få ersättning vid brott. En som har lurats av bedragare är företagaren Morgan Sehlstedt som blev av med runt en halv miljon kronor på företagens konton – pengar som Danske Bank inte tänker betala ut, eftersom Sehlstedt är kund både privat och som företagare, och banken hävdar att han lurats som företagare.

”I sådana här sammanhang är det helt horribelt att inloggningen leder till både mina privata och företagets konton. Banken måste ta ansvar för att de hänger ut bolaget i min internetbank privat”, uppger Sehlstedt.

Han uppmanar bankerna att “vakna” eftersom de kriminella nätverken ofta arbetar på nätter och helger.

“Det är fullblodsproffs vi har att göra med.”

Läs även: Dubbel pensionssmäll hotar småföretagare

Läs även: Allt fler it-brott mot företagare

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.