Regeringens utredare Britt Bohlin föreslår under en presskonferens att postutdelningen ska ske var tredje dag, i stället för varannan. 

ANNONS

Under regeringens presskonferens på måndagen presenterade utredaren Britt Bohlin ett förslag om att posten ska delas ut var tredje dag i stället för varannan dag. Det rapporterar Dagens Nyheter. 

Detta för att kompensera den minskade brevmängden. Svenskarna skickar allt färre brev, vilket är en trend som funnits i flera år och som inte har avstannat. Risken är att det inte kommer att vara möjligt att genomföra den brevservice som Postlagen kräver genom självfinansiering. Av denna anledning tillsatte den förra regeringen en postfinansieringsutredning, vars resultat nu har överlämnats till civilminister Erik Slottner (KD).

”Vi föreslår två saker: Dels att kapa kostnader, dels att införa ett statsstöd för att finansiera verksamheten från 2026”, sa den särskilda utredaren Britt Bohlin vid presskonferensen på måndagen.

Ett led för att minska kostnaderna är att dela ut posten var tredje dag.

”Det kommer att spara mycket pengar och vi har pratat med företag, myndighet och privatpersoner och de säger att det är OK om det tar lite längre tid – bara man vet när brevet kommer fram. Och dagens regel om att 95 procent av försändelserna ska vara framme inom rätt tid ska gälla även i fortsättningen”, sa Britt Bohlin.

ANNONS
ANNONS

Från och med 2 maj 2022 delas posten ut varannan dag i hela landet.

Läs även: Postnord: Så mycket växte e-handeln i fjol [Dagens PS]