Krångliga regelverk sätter käppar i hjulet för företagens utveckling och många upplever att reglerna bara blir mer invecklade.
Regelverk bromsar företagens affärsutveckling


Mest läst i kategorin
“Regelverk spelar en viktig roll för ett sunt affärsklimat, men i vår senaste globala vd-undersökning ser vi att den regulatoriska miljön även är det främsta hindret för omställning av affärsmodeller”, säger Christer Johnsson, risk leader på PwC Sverige.
Han uppger att drygt sex av tio företag, 64 procent, upplever att den komplexa regulatoriska miljön är största bromsklossen för omställning av affärsmodeller och ett hinder för ett skapa värde.
Rungande majoritet: Blir mer komplext
Hela 85 procent av företagstopparna svarar att regelverken de senaste tre åren blivit mer komplexa att förhålla sig till.
Trenden märks av inom samtliga undersökta branscher, men allra mest bekymrade är finansbranschen där 90 procent ger samma svar, följt av industri- och servicebranscherna (86 procent).
Av de 34 svenska företag som ingår i undersökningen har samtliga märkt av ett mer komplext regelverk.
Bland företagen i stort uppger sju av tio, 71 procent, tt de planerar för satsningar på digitala initiativ under de närmaste tre åren för att möta kraven på regelefterlevnad.
Senaste nytt
Många företag famlar efter AI-lösningar
“Samtidigt famlar fortfarande många företag efter lösningar inom AI-området, där vart tredje företag anger att de inte använder eller genomför förberedande arbete när det gäller AI-stöd för regelverk”, berättar Christer Johnsson.
När det gäller företagens prioriteringar av enskilda delar inom regelområdet hamnar cybersäkerhet samt dataskydd och dataintegritet överst, vilket drygt hälften (51 procent) av respondenterna anger. Därefter följer bolagsstyrning som 40 procent lyfter fram.
Nästan nio av tio företag, 89 procent, uppger att implementering eller underhåll av it-system har påverkats negativt av den ökade komplexiteten från regelverk.
Kräver tydlig strategi och ledarskap
Drygt vart tredje företag upplever till och med att ökningen är mycket stor. På andra plats hamnar ledningens möjlighet till fokus, och därefter negativ påverkan på företagets förmåga att ställa om och förändra den egna affärsmodellen.
“I en alltmer komplex regelmiljö behövs en tydlig strategi för regelefterlevnad och även ett tydligt ledarskap som driver frågorna. Det fungerar inte längre att agera på ett traditionellt sätt eftersom nya utmaningar kräver nytänkande, där det gäller att snabbt identifiera och förstå uppkomna risker. För att nå dit krävs utveckling av processer och införande av ny teknik”, säger Christer Johnsson.
Rapporten baseras på svar från 1 802 personer i ledande bafattning varav cirka fyra av tio respondenter är företagsledare.
I undersökningen ingår 63 länder och drygt 30 svenska företag medverkar.
Läs även: Ditt LinkedIn-konto i fara: Hackare sprider skadlig kod Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

AI Unlocked är en koncentrerad halvdag där du möter fyra av Sveriges främsta AI-experter - för dig som vill lyfta dina affärer och gå från nyfiken till kunnig.