Personuppgiftssajten Ratsit planerar en börsnotering 2020. Samtidigt får branschen kritik från såväl privatpersoner som myndigheter. 

ANNONS

Ratsit AB ägs av Nodeus Group, och det är denna koncern som planerar att börsnoteras, skriver Di Digital. Det är dock inte klart vilken börs som är aktuell. Totalt har sidan över 600.000 användare.

Nodeus-koncernen planerar att göra en emission innan börsnoteringen, så att det totala kapitalet hamnar på 112 miljoner kronor.

Mrkoll, Ratsit och Merinfo har varit i blåsväder tidigare. De två sistnämnda hade så kallade ”lönerankningar” och Datainspektionen insåg inte att företagen hade hade ett legitimt behov av att samla in information om inkomster. Detta är ett krav för att publiceringen inte ska bryta mot kreditupplysningslagen, skriver DI Digital.

”Vi höll inte med om det beslutet men vi rättade oss efter det”, säger Ratsits vd Anders Johansson till tidningen.

I Mrkolls fall var överträdelsen att företaget publicerade information om domar samtidigt som man tillhandahöll kreditupplysningar. Efter Datorinspektionens tillsynsärende tog sajten bort informationen.

Ratsits vd Anders Johansson säger till DI Digital att företaget har valt att inte inkludera domar:

”Det drar en hel del trafik, men du får svårt att sälja reklam och produkter kring tjänsten. Vi försöker hålla en någorlunda etisk nivå, då tycker folk att vi är ett seriöst företag”.

ANNONS
ANNONS

Personuppgiftssidorna hanterar offentlig information och har utgivningsbevis, vilket gör att de inte berörs av GDPR.

Under våren nådde Ratsit ett nytt mål: en miljon nya besökare på en vecka.

”Alla människor är informationsknarkare i dag. Marknaden tycks vara omättlig”, säger Anders Johansson till DI Digital.