Intresseorganisationen Sharesoc, den brittiska motsvarigheten till Aktiespararna, rekommenderar nu sina BP-ägande medlemmar att rösta nej till påslaget på torsdagens årsstämma, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

I ett uttalande skriver Sharesoc att lönen helt enkelt är för hög – särskilt mot bakgrund av att BP, vars styrelse leds av förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg, i fjol gjorde en rekordförlust på 6,4 miljarder dollar (cirka 52 miljarder kronor). Aktieägarna fick dessutom se omkring en fjärdedel av BP:s börsvärde försvinna i fjol, till följd av nedgången i oljepriserna.

Tidigare har aktieägaren Royal London Asset Management kallat lönelyftet för ”orimligt och okänsligt” och förklarat att bolaget kommer att rösta nej. Även rådgivningsföretagen ISS och Glass Lewis har rekommenderat BP-ägarna att rösta nej till Dudleys ersättning, enligt Reuters.

BP har försvarat vd-lönen och uppgett att oljejättens utveckling i fjol överträffade styrelsens förväntningar när man ser till merparten av de mått som ersättningen baseras på.

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

ANNONS
ANNONS

Eller via Facebook!