Dagens PS

Prognos: Jätteras för årets julhandel

julhandel
Omsättningen i årets julhandel väntas rasa med en halv miljard kronor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 18 dec. 2023

Ett smärtsamt ras väntar svenska handlare när årets julhandel senare summeras, enligt en ny prognos från branschorganisationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svensk Handel förväntar sig en omsättning på 21,5 miljarder kronor i julhandeln i år.

Jämfört med i fjol är det en minskning med hela 500 miljoner kronor, en halv miljard alltså. Förra året omsatte julhandeln 22 miljarder kronor.

Årets dystra prognos följer i spåren på hög inflation och höga ränteutgifter som drabbat konsumenternas köpkraft kraftigt.

“För många handlare blir årets julhandel viktigare än någonsin. Det är bråda dagar i handeln och försäljningen kommande dagar är avgörande för att balansera upp ett ekonomiskt tufft år. Samtidigt har många konsumenter tvingats till en bantad julklappsbudget i år”, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Second hand-köpen ökar i årets julhandel

Det kärvare privatekonomiska läget gör att uppskattningsvis var fjärde svensk i år planerar att inhandla någon julklapp på second hand. Främst de som är i åldersspannet 25–34 år, framgår det.

“Kombinationen av ökad pris- och hållbarhetsfokus gör att det är ett guldläge för second hand-marknaden i årets julhandel. De många handlare som omfamnat försäljningen av second hand har slagläge”, säger Sofia Larsen.

Rapporten från Svenska Handel, som du kan läsa mer om här, visar att nästan hälften av de svenska julshopparna. 45 procent, har för avsikt att köpa sina klappar på nätet medan 33 procent tänker göra sina julklappsinköp på orten där de bor.

ANNONS

Läs även: Tre av fyra drar ner på julklappar i år Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS