Dagens PS

Nobelskandal: Ramaskri mot finanselitens gräddfil

Att "mycket förmögna personer" inom finans- och affärseliten kunnat köpa sig platser till Nobelfesten får forskarvärlden att rasa. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 12 dec. 2016Publicerad: 12 dec. 2016

I helgen kunde Dagens Industri avslöja att svenska storbolag som Ericsson köpt middagsplatser till Nobelfesten för att kunna bjuda kunder på den prestigefyllda högtiden, vilket kan vara en muta enligt tidningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen kommer nästa bomb: att Nobelstiftelsen, med vd Lars Heikensten, låter ”mycket förmögna personer” få en plats på tillställningen mot att denne donerar 15 miljoner kronor. Enligt vad Di: erfar har det funnits två upplägg: att man donerar 3 miljoner kronor årligen i fem år eller 5 miljoner kronor i tre.

Hur många finansmän och riskkapitalister, som är de som framför allt pekas ut i denna typ av upplägg, det handlar om vet inte tidningen. Klart är dock att Nobelstiftelsens finansieringssätt väckt ramaskri i forskarvärlden, vilken tar allt mindre plats på festen.

”Forskare och akademiker som är värda platser på Nobelfesten får inte längre plats i samma utsträckning. Det är osunt, en olycklig utveckling som inte gynnar vetenskapen och forskningen i Sverige”, säger en källa.

Enligt uppgifter till Di, som sökt Lars Heikensten utan framgång, har även många av de största donatorerna till det nya Nobelhuset på Blasieholmen reagerat på köpplatserna under festligheterna.

MISSA INTE: Victorias etikettsbrott – sågades av Ribbing i tv  >

LÄS ÄVEN: Vilken vin(n)are! 20-faldig ökning efter Nobelfest  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS