Dagens PS

Miljonsmäll om han frias: "Det hela är befängt"

Insideråtalade Göran Hellers
Insideråtalade Göran Hellers
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 21 nov. 2017Publicerad: 21 nov. 2017

Att frias riskerar bli tiofaldigt dyrare än att bli fälld för den svenske ordföranden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medicinteknikbolaget Real Hearts styrelseordförande Göran Hellers åtalas för insiderbrott. Fälls han riskerar han dagsböter på 100 000 kronor, frias han riskerar han en sanktionsavgift på hela 1 miljon kronor. Det skriver Dagens Industri i tisdagens utgåva.

“Det hela är ganska befängt”, säger Göran Hellers till tidningen.

Real Heart utvecklar konstgjorda hjärtan. Bakgrunden till åtalet är att bolaget offentliggjorde en nyhet om lyckade försök på grisar. Veckorna innan pressmeddelandet köper en vän till Göran Hellers aktier i bolaget, vilket misstänks vara baserat på något som Göran Hellers tidigare sagt. Förtjänsten blir totalt 7.591 kronor.

Ekobrottsmyndighetens förstahandsyrkande för bägge är insiderbrott. Praxis är då villkorlig dom och 80-100 dagsböter, som mest 100.000 kronor beroende på inkomst.

Det som gör målet unikt är åklagarens andra yrkande. Om åtalet ogillas kräver EMB:s chefsåklagare Thomas Langroth en sanktionsavgift på 1 miljon kronor för Göran Hellers och 500 000 kronor för vännen. Att frias riskerar alltså bli tiofaldigt dyrare än att bli fälld. Det är nu upp till domstolen att sätta praxis och belopp för sanktionsavgifterna.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS