New York-miljardären Michael Steinhardt lämnar tillbaka stulen konst som värderas till 70 miljoner dollar. Samtidigt har han gått med på att inte förvärva nya antikviteter.

ANNONS

Michael Steinhardt är en av världens största antika konstsamlare och det visar sig att han har samlat på sig konst från elva länder – som har stulits genom en rad kriminella nätverk. Något han nu ställs till svars för, skriver CNN.

”Under årtionden hade Michael Steinhardt en stor aptit på plundrade artefakter utan att bry sig om legitimiteten kring föremålen han köpte och sålde eller den kulturella skadan han åstadkom över hela världen”, sa Manhattan distriktsåklagare Cy Vance , Jr. under måndagen i ett uttalande.

Lämnar tillbaka 

Steinhardt, å sin sida, går samtidigt med på att återlämna samtliga 180 beslagtagna artefakter till sina rättmätiga ägare, enligt Vance, som sa att det är en betydligt snabbare lösning än att ta fallet till rättegång.

Steinhardt ingår även i ett avtal som gäller ”ett aldrig tidigare skådat livstidsförbud mot att förvärva antikviteter”.

Utredningen kring Steinhardts stulna konstsamlingar startade redan 2017 och kartlägger över tusen föremål och involverar samarbeten med myndigheter i länder som Bulgarien, Egypten och Grekland.

”Steinhardt såg dessa värdefulla artefakter som föremål att samla och äga”, sa specialagent Ricky J. Patel som var del i utredningen.

Kommer inte begära ersättning

Steinhardts juridiska representanter hävdar dock att återförsäljarna klargjorde att det rörde sig om lagliga konstföremål men att New York-miljardären inte kommer begära ersättning från de inblandade återförsäljarna.

ANNONS
ANNONS

Manhattans Antiquities Trafficking Unit har redan skickat tillbaka ytterligare 1 500 artefakter till sina rättmätiga ägare genom en rad andra fall av stulna konstsamlingar som uppges vara värda ett par hundra miljoner dollar.

Läs även: Lyxiga Bentleyn stulen för hårt pressad börs-vd [Dagens PS]