Anders Scharp driver Trosa stadshotell och det var under julbordsruschen 2015 som myndigheten stövlade in på restaurangen och krävde att få se liggaren, berättar organisationen Svenskt Näringsliv i en artikel på hemsidan.

ANNONS

”Att vi skall hinna ta fram underlaget på stående fot och samtidigt ha fullt fokus på gästerna i en full restaurang är inte rimligt”, säger Anders Scharp, som krävdes på en straffavgift på 15.000 kronor för att han inte kunde leva upp till Skatteverkets plötsliga propå där och då – mitt under julbordsstressen och sittande gäster.

Anders Scharp är gammal i gamet. Han har varit i restaurangbranschen sedan 1978 och har drivit eget sedan 1991. Han äger Stadshotellet i Trosa tillsammans med sin hustru Agneta, berättar Svenskt Näringsliv.

Skatteverkets agerande chockar honom. Han vill hellre se ”en dialog framför paragrafrytteri”. Han kan förstå att myndigheten vill syna krognäringen – men inte på det sätt som skedde på hans restaurang med vad som liknar polisiära tillslag och razziametoder.

”Jag förstår syftet med i princip alla regler och det finns anledning till varför de finns. Det stora problemet tycker jag är att det hos många myndigheter finns en ovilja att förstå vår verklighet. Vi borde kunna kommunicera på ett annat sätt”, säger Anders Scharp, som kände sig som en ”presumtiv skurk”.

ANNONS
ANNONS

Efter klagomål på skattemyndighetens agerande i en skrivelse slapp i alla fall Anders Scharp betala straffavgiften på 15.000 kronor – den enda positiva erfarenheten av händelsen.