Under torsdagen sattes ett nytt rekord i priset på utsläppsrätter. Enligt SEB måste de fossilberoende företagen nu anpassa sig för att överleva. ”Change or die”, säger Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB.

ANNONS

Priset på utsläppsrätter satts vid 43,55 euro/ton i intradagshandeln under torsdagen – vilket är ett nytt rekord.

”Det är dessutom troligen en bestående förändring och där priset sannolikt kommer att fortsätta uppåt till 50 euro på kort sikt och till det dubbla eller ännu mer på längre sikt”, säger Bjarne Schieldrop.

Underskott på utsläppsrätter

Enligt honom råder det nu underskott på utsläppsrätter inom EU, vilket eldar på priset, samtidigt som EU har skärpt sina utsläppsmål – vilket skapat ytterligare förväntningar hos marknadsaktörerna om sänkt utbud på utsläppsrätter och därmed höjt pris.

”En annan starkt bidragande faktor är att utsläppsrätterna efter uppstramningen blivit mer beroende av marginalprisutvecklingen för gas och kol och därmed indirekt av olja”, säger Bjarne Schieldrop och sammanfattar:

”Den kraftiga uppgången för oljepriset sedan raset i fjol har därmed bidragit till rekorduppgången vi nu ser på utsläppsrätter.”

Förändras för att överleva 

Svenska företag som vill överleva i en värld som rör sig bort från fossilberoendet måste förändras för att överleva, menar Bjarne Schieldrop.

ANNONS
ANNONS

”Change or die”, säger han.

Läs mer: Utsläppen nu rekorddyra för industrin