Det skriver BBC i en artikel under kategorin psykologi och resonemanget går så klart på tvärs med mantrat att du som företagare alltid ska tänka positivt.

ANNONS

BBC ventilerar huruvida det invanda beteendet med ett positivt tankesätt är sunt för företagandet med en entreprenör som är verksam i Danmark.

Michael Stausholm, som han heter, drog för ungefär femton år sedan i gång ett företag med en partner som målade allt i skimrande ljusa färger. Stausholm berättar att de positiva orden om vad som komma skulle i framtiden kändes upplyftande för honom, men när verksamheten sedan föll ihop som ett korthus blev det är viktig läxa för honom.

”Det finns en nackdel med att bara tänka positivt – det måste blandas med realism”, säger Michael Stausholm i dag, vis av erfarenhet, i BBC-artikeln där det framgår att han tidigare även varit verksam på rederijätten Maersk och varit hållbarhetskonsult åt en rad stora företag.

Ny forskning, som BBC refererar till, kullkastar tesen om att positivt tänk skulle vara enda vägen till framgång. Rönen visar att den vedertagna inställningen har begränsningar som kan leda till fallgropar.

”Problemet är att människor inte får tillräckligt med energi för att uppfylla sina önskemål, säger Gabriele Oettingen, professor i psykologi vid New Yorks universitet och som skrivit en bok i ämnet och studerat hur det positiva tänket påverkar människor.

Det är lätt, menar professorn, att börja fantisera om att målen uppnåtts vilket gör att människor kopplar av trots att ambitionerna i själva verket bara infriats i fantasins värld och inte i verkligheten.

Experterna på området talar om att positivt tänkande kan bidra till lättja, fantasierna skenar och leder till att en del människor helt enkelt slappnar av med förödande följder för exempelvis företagandet.

Det positiva tänket blir en quick fix, utan bäring – det blir ”en kortsiktig boost”, som en psykolog uttrycker det.

Michael Stausholm slår fast i slutet av BBC-intervjun att motsatsen till positiv inte uteslutande behöver vara något negativt, det handlar snarare om ”en känsla att vara realistisk om vad du kan uppnå och åstadkomma”, framhåller den luttrade entreprenören.

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: ”5 tips som får dig att skratta på jobbet” [Dagens PS] ›

LÄS MER: ”Det utmärker bästa cheferna” [Dagens PS] ›

LÄS BBC-ARTIKELN: ”Positive thinking can make you too lazy to meet your goals” [BBC] ›