Centerpartiets Martin Ådahl var den mest tongivande politikern i förslaget om en reformering av Las. Som partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor fick han en rad förslag inskrivna i januariavtalet. Till tidningen Lag&Avtal understryker han att partiet ”månar om småföretagarna”. 

ANNONS

Förändringarna i lagen om anställningsskydd (Las) är nu ett föremål för förhandling hos arbetsgivarnas och fackförbundens parter.

Centerpartiets talesperson för arbetsmarknadsfrågor Martin Ådahl säger till tidningen Lag&Avtal att han förstår att det tog emot för Socialdemokraterna när förslaget presenterades i juni.

”Jag förstår att det är väldigt smärtsamt för socialdemokratin när det sker en förskjutning i politiken”, säger han.

Ska ändra ”mekaniska och fyrkantiga” regler

Las-utredningen presenterades 1 juni, som följd av en avtalspunkterna i januariavtalet. Ådahl håller särskilt två förändringar som extra betydelsefulla.

”Kombinationen att ändra turordningsreglerna tillsammans med kompetensutveckling”, svarar han på Lag&Avtals fråga om vilka som är de viktigaste förslagen. ”Anställningstryggheten försvinner inte för det. Vi lättar på de reglerna som är mekaniska och fyrkantiga”, fortsätter han.

Han betonar även reformen som innebär att arbetsgivare inte längre ska behöva betala ut lön under tiden då en ogiltigförklarad uppsägning utreds.

Han anser att det förslag som justitierådet Gudmund Toijer presenterade 1 juni är fullt acceptabelt.

”I grund och botten har de följt direktiven väldigt nogsamt och har gjort ett väldigt gediget arbete. Det är historiska förändringar som om de blir verklighet kommer att göra så mycket för att bryta tudelningen på arbetsmarknaden”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Besviken på LO:s retorik

Fackförbund som LO och PTK förhandlar just nu med Svenskt Näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer för att utmejsla förändringar som är acceptabla för båda parter. Ådahl uttrycker besvikelse över hur han anser att LO har uttryckt sig under året.

”Jag blir besviken när man kör med en militant och kompromisslös retorik. /…/ Ibland får S och LO få det att låta som vi företräder arbetsgivarens intressen. Visst, vi månar om småföretagen. Men ytterst gör vi reformerna för de som har det tufft i Sverige. För de som är mest utsatta på arbetsmarknaden”, säger han till Lag&Avtal.

Läs mer: Det säger parterna om dagens LAS-förhandlingar [Dagens PS]