Dagens PS

PMI-statistik: Svensk industri i kylan

PMI
"Det är en fortsatt svag industrikonjunktur", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 sep. 2022Publicerad: 01 sep. 2022

Klimatet blir allt kyligare för svensk industri som för tredje månaden i rad tappar mark och cementerar under det historiska snittet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För femte månaden i följd hamnar inköpschefsindexet (PMI – purchasing managers index) under det historiska genomsnittet på 54,8, konstaterar Swedbank.

“PMI-total noterades till 50,6 i augusti från nedreviderade 52,5 i juli”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Jörgen Kennemar, ansvarig på Swedbank för analysen av inköpschefsindex, konstaterar att svensk industri följer avmattningen i den europeiska konjunkturen.

Det har, säger han, “lett till sjunkande leveranstider och ett dämpat pristryck från leverantörsledet”.

Delindex för orderingång svarade för det största negativa bidraget till nedgången i PMI-total följt av leveranstider, lager och produktion medan sysselsättning steg och bidrog positivt till totalindexet.

Index för produktionsplanerna backade i augusti till 61,0 från 61,4 i juli och är kvar på relativt höga nivåer trots en svagare orderingång och en osäker omvärldskonjunktur.

“Pristrycket från leverantörsledet sjunker i snabb takt. Index för rå- och insatsvarupriser, som var oförändrat i augusti på 61,6, har fallit med närmare 20 indexenheter under de senaste tre månaderna och är nu på nivåer som inte uppmätts sedan 2020. Ett lägre pristryck från leverantörsledet sker samtidigt som leveranstiderna faller tillbaka, vilket antyder om att leveransstörningarna i industrin har minskat under hösten”, säger Jörgen Kennemar.

PMI är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.

ANNONS

Läs även: SEB räknar med mild svensk recession

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS