SAS rasar mot ett nu borttaget inlägg på sociala medier från pilotfacket där ledningen beskrivs i raljanta och nedsättande ordalag.

ANNONS

”Det var riktigt osmakligt”, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman, skriver Expressen.

Tidningen citerar vad Svensk Pilotförening kablade ut bara timmar innan SAS strej hotade att bryta ut natten mot onsdag som inleds med en trumvirvel och en attack mot SAS vd Anko van der Werff:

”Får vi lov att presentera …(trumvirvel)”

”Anko är holländare och har varit SAS-koncernens högste chef sedan förra året. Han arbetade närmast innan för det colombianska flygbolaget Avianca som han var med om att försätta under amerikanskt konkursskydd, sk Chapter 11. Han arbetade innan dess för Aeromexico, som också gick i konkurs”.

Facket skriver vidare i inlägget att SAS-chefen är specialist på att ”slussa flygbolag genom konkurser” och detta är mycket lukrativt för honom.

ANNONS
ANNONS

Ytterligare en annan toppchef på SAS, Simon Puck Hansen, påstås i det sociala inlägget från facket haft ”mindre viktiga uppgifter” i flygbolaget.

Simon Puck Hansen nämndes tidigare som en presumtiv efterträdare till ex-vd:n Rickard Gustafson.

En annan av SAS-topparna pekas ut för att vara uttalad fackmotståndare, och SAS personalchef omnämns för sin höga lön.

Svensk Pilotförening har nu, skriver Expressen, plockat bort det för SAS-ledningen så kränkande inlägget och hävdar att det publicerades av ”misstag”, det skulle bara gå ut ”internt”, heter det.

Den pilotstrejk som vid midnatt 29 juni hotade att bryta ut sköts upp 72 timmar efter önskemål från medlarna till parterna i konflikten.

ANNONS
ANNONS

Strejken som berör 900 SAS-piloter riskerar nu i stället att bli verklighet natten mot lördag – om inte parterna når en överenskommelse innan dess.

Pilotfacket i Norge är beredd att gå så långt i sitt krav på nytt kollektivavtal att SAS går i konkurs om ingen lösning står att finna.

Läs mer om det här: Pilotfacket: Då får SAS gå i konkurs [Dagens PS]