När Philips återkallade ventilatorer försvann 70 procent av bolagets marknadsvärde, nu meddelar man att 6 000 jobb måste bort för att lönsamheten ska kunna återställas.

ANNONS

På måndagen meddelade elektroniktillverkaren Philips att bolaget ska göra nedskärningar, 6 000 jobb försvinner, varav hälften i år och resten 2025, det rapporterar CNBC.

Fokuserar nu på organisk tillväxt

Philips nya vd Roy Jacobs säger till CNBC att nedskärningarna är nödvändiga för att bolaget ska kunna bli konkurrenskraftigt.

”Vi har arbetat mycket hårt för att fokusera på hälsoteknik, och vi har nu byggt en mycket stark portfölj”, sade han till CNBC.

”Men vi har inte tagit ut värdet ur dessa segment eftersom vi inte har verkställt bra. Så strategin jag presenterar i dag är mycket fokuserad på organisk tillväxt, med fokus på portföljen som vi har och på att få ut det mesta av den”, säger han till CNBC.

Redan aviserat minskning med 4 000

Förra året tillkännagav Philips en plan att minska sin personalstyrka med 5 procent, eller 4 000 jobb, Den nya omorganisationen kommer utöver den minskningen.

Philips brottas med effekten av att miljontals ventilatorer som används för behandling av sömnapné återkallats av oro för att skum som används i dem kan bli giftigt.

Bör förbättra patientsäkerheten

Minskningen av personalstyrkan bör göra att vinstmarginalen hamnar någonstans mellan 13 och 15 procent 2025 och något högre efter det.

Roy Jacobs menar att den nedbantade organisationen även bör förbättra patientsäkerheten, kvaliteten och tillförlitligheten i leveranskedjan.

Kinas återöppning ökar efterfrågan

Han tror att återöppningen i Kina eventuellt kommer öka efterfrågan på produkter i år, men bolaget står fortfarande inför utmaningar på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Philips rapporterade ett justerat Ebita-resultat på 651 miljoner euro, drygt 7 310 miljoner kronor, för fjärde kvartalet. Analytiker hade i genomsnitt förutspått att vinsten skulle sjunka till 428 miljoner euro, drygt 4 806 miljoner kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tusentals sägs upp på teknikföretaget efter respiratorfloppen [Dagens PS]