Dagens PS

Pengar mot gängvåld gick till julbelysning

Botkyrka lägger pengar mot gängvåld på resor
Botkyrka kommun lägger pengar mot gängvåld på julljus och stubbfräsning enligt en ny rapport. (Foto: Mickan Palmqvist/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

En resa till New York, julbelysning och en upprustad lägergård, Trevligt? Säkert – och enligt Botkyrka kommun effektivt mot gängkriminalitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår ett omfattande arbete landet över för att motverka de gängkriminella nätverk som sprider sig.

Det handlar både om att ingripa mot pågående brott och om att arbeta på längre sikt.

När det gäller att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng har Botkyrka kommun fått lite över 65 miljoner kronor i statliga bidrag.

Nu visar det sig att kommunen använt bidragen till att åka till New York, till att rusta upp en lägergård och till julbelysning i Fittja.

”Brottsförebyggande”

Enligt kommunens trygghets- och säkerhetsdirektör Pernilla Vera ska satsningarna ses som långsiktigt brottsförebyggande arbete, förklarar hon hos SR.

Regeringen har avsatt i storleksordningen en miljard kronor de tre senaste åren i statsbidrag för arbete för att skydda barn och unga från gängkriminalitet.

Pengarna har satsats i de 28 kommuner som har utsatta områden, och ett av förslagen var att pengarna skulle gå till fältarbetande socialtjänst.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

65 miljoner

Botkyrka kommun fick 65 miljoner kronor av statsbidraget, men använde delar av det till att låta 23 personer åka till New York en vecka.

”Jag tycker att det är klart anmärkningsvärt. Stockholms södra delar är särskilt utsatta för väldigt grovt våld i form av skjutningar och jag vet också att man har en särskild problematik kring barn och unga och i det så blir det särskilt viktigt att jobba på rätt sätt med rätt metoder och att pengarna går till rätt saker”, säger Christoffer Bohman, trygghetsstrateg och tidigare polis inom grov organiserad brottslighet, till SR.

Julljus och stubbfräsning

Bland övriga användningsområden har Botkyrka hittat möjligheten att lägga pengar på julbelysning på Fittja torg och stubbfräsning och slyröjning vid en lägergård.

Pernilla Vera säger att kommunen har använt pengarna för ett långsiktigt och bredare brottsförebyggande.

”Vi har i dag ett trygghetsskapande brottsförebyggande och våldsförebyggande arbete där vi verkligen jobbar tillsammans för att göra på ett sätt som vi inte har gjort tidigare och som skapat mervärde för Botkyrkaborna”, säger hon.

Läs mer:

ANNONS

Så hanterar kriminella pengar – med statens tillstånd. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS