Läget är oroligt på Nevs i Trollhättan när den kinesiska ägaren Evergrande kraschar på börsen. Samtidigt är VD:n Stefan Tilk optimistisk inför framtiden.

ANNONS

Evergrande köpte den svenska elbilsutvecklaren 2019 som en del i planen att bli stora på elbilar och har totalt satsat 25 miljarder kronor i Nevs, skriver Dagens industri.

Vad som skulle hända med Nevs om Evergrande tvingas till rekonstruktion eller konkurs är oklart och nära hälften av personalen varslades därför om uppsägning för en månad sedan. Det verkar bäddat för nedläggning, men Nevs planerar för en ny framtid, säger Stefan Tilk.

Andra intressenter har hört av sig till Nevs och det finns öppningar för att en amerikansk eller europeisk ägare kan ta över. Under tiden finns det tillräckligt mycket pengar för att betala löner och leverantören den närmaste tiden, berättar Stefan Tilk.

Flyter den närmaste tiden

Utan pengar från Evergrande, som har hållit bolaget flytande tidigare, har Nevs letat på annat håll. Sportbilstillverkaren Koenigsegg köpte tillbaka Nevs ägarandel i Meneko för två veckor sedan, till det bokförda värdet 850 miljoner kronor.

Ingen elbil har än så länge lämnat Nevsfabriken, som hittills arbetat med att utveckla en fungerande elbilsmodell. Förra året var rörelseresultatet minus 2 miljarder kronor och företagets samlade förluster uppgår till 8,5 miljarder kronor. Nu hoppas Stefan Tilk att företaget kan satsa mer på självkörande fordon om en ny ägare kliver in, men det kommer sannolikt inte heller att generera lönsamhet på flera år.

”Det vi jobbar med ger inget kassaflöde på kort sikt, men vi tror på det för framtiden”, säger Stefan Tilk till Dagens industri.

Ägaren Evergrande befinner sig i fritt fall, med skulder på 300 miljarder dollar, motsvarande 2 600 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Men det är inte första gången Nevs ägare hamnar i kris. Bolaget, som tidigare hette Saab Automobile, har varit med om samma sak med amerikansk, holländsk och tidigare kinesisk ägare.

Läs också:

Nevs varslar 300 anställda – halva personalstyrkan
Fortsatt ras i Evergrande – jämförs med ponzibedrägeri