Dagens PS

Oncopeptides tidigare vd frisläppt

Oncopeptides
(Foto: Oncopeptides, Tim Aro/TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 10 mars 2023Publicerad: 10 mars 2023

Läkemedelsbolaget Oncopeptides tidigare vd Jakob Lindberg, som misstänks för obehörigt röjande av insiderinformation, har släppts på fri fot. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i onsdags som läkemedelsbolaget Oncopeptides tidigare vd Jakob Lindberg anhölls, misstänkt för grovt insiderbrott. Detta rapporterade Dagens PS om då.

Oncopeptides skrev ett i pressmeddelande att Lindberg hade anhållits för ett ”misstänkt brott mot lag om straff för marknadsmissbruk på värdepappersmarknaden”.

Nu har han släppts på fri fot.

Misstanke om insiderbrott kvarstår dock, enligt Pontus Hamilton, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten. Och misstankegraden är sannolika skäl, vilket är den högra graden.

Har hörts två gånger

Förutom Jakob Lindberg, greps ytterligare en person utanför Oncopeptides för samma brott, och även för denna person kvarstår misstanke om brott.

“De är hörda två gånger och sen har vi gjort en del beslag. Kollisionsfaran, eller risken för att de på fri fot ska försvåra utredningen, bedöms inte som stor och utredningen kan fortsätta med dem på fri fot”, säger Pontus Hamilton till Dagens Industri.

Grovt insiderbrott

ANNONS

Enligt åklagaren Pontus Hamilton gäller brottsmisstanken grovt insiderbrott och det ska ha skett i oktober 2021.

Insiderbrott räknas som grovt om det ger en vinst motsvarande minste fem basbelopp, alltså cirka 250 000 kronor.

Detta har hänt

Bakgrunden till åklagarens utredning är att Oncopeptides tidigare vd Jacob Lindberg ska ha informerat en annan person i samband med att Oncopeptides tvingades dra tillbaka läkemedlet Prepaxto på USA-marknaden.

Ett eventuellt åtal ligger några månader fram i tiden, enligt Pontus Hamilton. Om Lindberg döms riskerar han böter eller villkorlig fängelsedom.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS