Var sjunde matvara saknas i amerikanska butiker, rapporterar nyhetsbyrån AP. Coronavarianten omikron är en viktig orsak – maten kommer inte fram eller upp på hyllorna.

ANNONS

Matvarubristen i USA har blivit mer akut de senaste veckorna efter att nya problem har tornat upp sig. Leveranskedjorna är fortfarande ansträngda, konstaterar Geoff Freeman, ordförande och vd i Consumer Brands Association.

Den snabba spridningen av omikronvarianten av coronaviruset är en – tusentals anställda får stanna hemma både från livsmedelsproducenternas fabriker, transportföretagen och butikerna. Smittspridningen slår ut stora delar av företagens arbetsstyrkor.

En butikskedja i Connecticut rapporterar till exempel att åtta procent av arbetsstyrkan sjukanmält sig mot de vanliga två procenten, efter att smittspridningen av omikron tog fart.

Vädret är en annan, snöstormar och skogsbränder har gjort att maten kommer fram långsammare inrikes. Importerad mat är dyrare och svårare att få in.

Dessutom har amerikanerna skaffat andra matvanor: fler lagar sin mat hemma i stället för att äta i skolmatsalar eller lunchrestauranger. Det gör att vissa varor går åt snabbare än tidigare.

Omikron förstärker tidigare problem

Matvarubristen har blivit ett problem i nästan hela USA. Det handlar om allt från kött och odlade råvaror till flingor. Att det blir tomt på vissa hyllor inget ovanligt fenomen. Vanligtvis är fem till tio procent av matvarusortimentet i en amerikansk butik slut. Men nu ligger den siffran på 15 procent.

Doug Baker vid branschgruppen FMI menar att problemet inte bara ligger i de tillfälliga problem som pandemin ställer upp, utan också i den logistiska struktur som USA har idag.

ANNONS
ANNONS

”Vi har gått från ett inventariesystem med ”just-in-time” till efterfrågechock på efterfrågechock”, säger han till AP.

”Vi kommer att behöva justera hela inventariesystemet i flera år framöver”.

Läs också:

Klimatet allt större hot mot försörjningskedjorna [Dagens PS]
McDonald’s tvingas ransonera pommes i Japan [Dagens PS]