Enligt uppgifter blir det inga extrautdelningar från Skanska i vår. Istället ska byggjätten satsa på långsiktiga investeringar.

ANNONS

Förväntningarna är höga på Skanskas bokslutsrapport den 5 februari.

Storbankerna har på sistone förutspått att bolaget, där Fredrik Lundbergs maktbolag Industrivärden är storägare, kommer föreslå en extrautdelning.

Ingen extrautdelning

Så ser det dock inte ut enligt Di:s källor inom finansmarknaden, som säger att det troligtvis inte blir någon extrautdelning från Skanskas styrelse. Istället ska bolaget använda pengarna till nya investeringar. Det kan i sin tur leda till nedgång för aktien.

”Rent kortsiktigt kan det bli en besvikelse för marknaden om man väljer att inte dela ut och om man inte är väldigt tydlig med varför man investerar i stället”, säger säger Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken, till Di.

Storsatsar på nya investeringar

Skanska har legat relativt lågt med investeringar de senaste par åren, vilket talar för att bolaget nu kan komma att storsatsa. I fjol investerade Skanska drygt sex mil­jarder kronor i bland annat mark och kontorsbyggnader – en miljard kronor mer än året innan.

Det bleknar i jämförelse med de tre föregå­ende åren – när bolaget investerade i genomsnitt omkring 11,5 miljarder kronor årligen.

”De kommer inte kunna tala om exakt vad de ska investera i, bara att de ska öka ambitionerna”, fortsätter Johan Edberg och säger att både USA och Norden är troliga investeringsområden.

Läs mer: Ilija Batljans hån mot miljardären Fredrik Lundberg

 

ANNONS
ANNONS