Dagens PS

Nya rapporteringen företagen gillar

En majoritet av företagen positiva till ny rapportering kring hållbarhet
Hållbarhetsarbetet spirar och företagen tror sig klara den nya rapportering som EU kräver. En majoritet tror dessutom den ger positiva resultat. (Foto: Alexandra Bengtsson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Tre av fyra företag kommer att klara CSRD, den nya hållbarhetsrapporteringen EU skapat. Det uppger de själva i en ny undersökning från PwC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en värld där antalet bokstavskombinationer är så många att de kan ge än fler av oss fler bokstavskombinationer, är CSRD en av de som just nu står i centrum.

CSRD står alltså för ”Corporate Sustainability Reporting Directive och är ett nytt EU-direktiv för att säkerställa att företag rapporter sociala och miljömässiga effekter av sin verksamhet.

Direktivet omfattar ett stort antal företag och berör fler företag än en annan bokstavskombination, NFRD som är det tidigare direktivet om icke-finansiell rapportering.

Majoritet redo

Nu har PwC gjort en global undersökning av hur företagen står sig inför att rapportera hållbarhet enligt CSRD-direktiven.

En majoritet av företagen säger att de är redo att rapportera, men att det samtidigt återstår mycket arbete.

Endast ett av fem företag har säkrat tillgången till rätt data för rapporteringen. I Sverige har högerregeringen beslutat senarelägga när CSRD-direktivet börjar gälla.

Det innebär ytterligare ett år för de stora noterade bolagen att förbereda sig.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

72 procent säkra

Bland de noterade företag och koncerner med mer än 500 anställda som är först ut med CSRD-rapporteringen i Europa, är 72 procent säkra på att de kommer att kunna rapportera enligt kraven.

Däremot visar det sig att många viktiga delar fortfarande släpar efter, skriver PwC.

Det handlar till exempel om validering av tillgänglig data som endast 20 procent är i mål med, samt bekräftelse av rapporteringsalternativ, vilket bara 39 procent har genomfört.

”Det återstår flera utmaningar för många av de företag som snart ska rapportera. Men ser vi till helheten så kommer direktivet att ge positiv påverkan långt utanför Europas gränser”, säger Karin Schäfer Juslin, ansvarig för hållbarhetsrapportering hos PwC Sverige.

”Positiv effekt”

”Vi ser till exempel att hela 79 procent av de utomeuropeiska företagen är övertygade om en positiv CSRD-effekt, där företagsledningarna kommer att väga in hållbarhet i högre grad när beslut ska fattas”, exemplifierar hon.

Drygt hälften av företagen i undersökningen menar att CSRD kommer att leda till att de presterar bättre inom miljöområdet, men det är inte bara där som reglerna väntas ge fördelar.

ANNONS

49 procent tror att CSRD kommer att ge ett ökat engagemang med företagets intressenter, och 48 procent att företagets risker kommer att minska. 

Datakvalitet problem

Företagen har även listat vilka moment som bromsar den egna utvecklingen när det gäller CSRD.

Bland de största företagen uppger 59 procent att kvalitet och tillgång, när det gäller data, är det största hindret för implementeringen.

På andra plats hamnar värdekedjornas komplexitet, som 57 procent anger, och därefter medarbetarnas kapacitet.

”Vi ser att många företag behöver vägledning i början men kommer även behöva det i slutspurten inför de kommande rapporteringskraven”, avslutar Karin Schäfer Juslin. 

Läs mer:

Norden i topp i ny miljöranking. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS