Nu kommer mer pengar till företagen som ska kompenseras för pandemin. Stöden för till exempel deltidspermittering och omsättningstapp ökar.

ANNONS

På tisdagen delades ytterligare ett par livlinor ut till företagen. Till och med mars kommer arbetsgivare kunna permittera sina anställda på upp till 80 pro­cent, rapporterar Di.

Täcker fasta kostnader

Har ditt företag tappat i omsättning? Lugn.

Om omsättningen har minskat minst 30 procent – kan du få statlig ersättning som täcker 90 pro­cent av ditt företags fasta kost­nader. Det gäller retroaktivt från november till sista februari.

Så företagen kan andas ut, ett par dagar efter att regeringen klubbade i genom den nya pandemilagen, som i sig stryper åt företagen ytterligare.

Fler stödpaket

Finansmark­nadsminister Per Bolund säger vidare till Di att vi kan få se fler stödpaket framöver.

”Det är viktigt i det här läget, när det ändå förhopp­ningsvis kommer att vara en begränsad period, att inte människor kastas ut i arbets­löshet i stor skala. Det skulle vara väldigt skadligt för Sverige”, säger han.

Pengar snabbt till företagen

Nu måste pengarna snabbt komma företagen till del, utan byråkratiskt krångel på Tillväxtverket. Det säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

”Inom 30 dagar ska myndig­heten klara att betala ut pengar till de företag som har rätt till stöd. Det är vårt krav”, säger han, till Di.

Och just de långa handläggningstiderna är ett hett ämne som kommer att diskuteras under torsdagen – mellan Till­växtverket och Finansutskot­tet.

ANNONS
ANNONS

”Det allra viktigaste för företagen är att de får ett besked”, klargör Per Bolund.

Läs även: Bolunds glada nyhet – utökat stöd till företagen [DagensPS.se] »

Läs vidare: Regeringen utökar och förlänger krisstödet [DagensPS.se] »