Fraktbolaget Maersk går som tåget, enligt delårsrapporten. I tisdags vinstvarnade bolaget för andra gången i år. Flaskhalsarna i transportsektorn har varit mycket lönsamma.

ANNONS

Rörelseresultat EBITDA väntas bli cirka 37 miljarder dollar för 2022, jämfört med tidigare prognosticerade 24 miljarder. Bolagets aktie steg på beskedet skriver Reuters.

De ansträngda globala leveranskedjorna fortsätter att vara en lönsam affär för transportföretagen. Det råder vinstyra inom sjöfartsindustrin. Bakgrunden är en ökad efterfrågan från konsumenterna i kombination med flaskhalsar i kinesiska, amerikanska och europeiska hamnar under en lång tid.

På helåret 2022 hade Maersk från början räknat med ett rörelseresultat på 24 miljarder dollar, men trots att man nu väntar sig en gradvis normalisering av marknaden har man alltså kunnat höja förväntningarna.

Maersk måttstock för branschen

Bolaget är en jätte i branschen och används ofta som måttstock för den globala handeln. Andra bolag är helt beroende av dess tjänster och Maersk har en marknadsandel på cirka 17 procent av världens containerfrakt.

”Det starka resultatet kommer sig av den exceptionella marknadssituationen inom containersjöfarten” skrev företaget i ett utlåtande.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Maersk åker på smäll på 7 miljarder i Ryssland [Dagens PS]
De vägrar leverera (Dagens PS]