En färsk Sifoundersökning visar att fler av oss kommer att arbeta hemifrån, även efter pandemin. ”Det har skett ett paradigmskifte över hela landet”, säger Henrik Järleskog, strategichef på matservicebolaget Sodexo som ligger bakom undersökningen.

ANNONS

Bland de 700 intervjuade företagen, som samtliga har mer än 50 anställda, så uppskattar företagen att 16 procent av de anställda kommer att jobba hemma på heltid eller deltid även efter pandemin.

En siffra som nu ligger på 30 procent, och före pandemin på fyra procent.

Stor skillnad i Stockholm

I Stockholms län är skillnaden ännu tydligare. Där jobbar just nu nästan hälften hemma, och efter pandemin väntas nivån hamna på 29 procent.

Samtidigt säger företagen upp sina hyreslokaler och minskar sina lokalytor, vilket inte bådar gott för företag som Sodexo.

”Våra farhågor har slagit in,” säger Henrik Järleskog, och uppger att företaget ”behöver komma till marknaden med nya tjänster”.

ANNONS
ANNONS

Hitta nya sätt

”För att bland annat kunna understödja hemarbete. Det handlar fortfarande om att hjälpa våra kunder med deras produktivitet, men vi måste göra det på andra sätt”, säger han.

Henrik Järleskog säger vidare att det nu är viktigt att företagen hjälper sina anställda med den psykiska miljön hemma.

”Jag tror att de sitter på en potentiell psykisk hälsobomb bland de anställda och där måste de ta ansvar. Och vi vill gå i bräschen med att hjälpa dem med det.”

Kontoren fortsatt viktiga 

Carin Grandin, koncernchef för Coor – ett företag där lokalvård utgör ungefär en tredjedel av omsättningen, säger till Di att kontoren även fortsättningsvis kommer spela en viktig roll. Enligt henne handlar det om att ”vara öppen för det som händer och hitta nya lösningar.”

”Skrivbordet kan nog flytta hem, men så fort vi vill interagera vill man ha ett funktionellt kontor att gå till.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: M kräver mer stöd för att rädda jobben